Stigla nevjerojatno povoljna ponuda za obnovu Banskih dvora: Iza svega stoje Kinezi?

Stigla nevjerojatno povoljna ponuda za obnovu Banskih dvora: Iza svega stoje Kinezi?

U Vladi trebaju do 18. ožujka donijeti odluku tko će projektirati i obnoviti zgradu Banskih dvora, a na natječaj se javilo nekoliko ponuđača. Procijenjena vrijednost radova je 155,1 milijun kuna. Vijest prenosi ZAGREB INFO

Tursko-nizozemski konzorcij, koji čine tvrtke Saridaglar Insaat iz Turske i Duttchina Agro Tech Incubation Center iz Nizozemske, dao je najeftiniju ponudu ponudu od 124,7 milijuna kuna bez PDV-a. Još tri kompanije javile su se na natječaj. Radi se o domaćim firmama- TEH Gradnje iz Zagreba, Međimurje Graditeljstva iz Čakovca i Radnika iz Križevaca, a njihove ponude su veće od procijenjene vrijednosti. Najskuplja je od tvrtke Međimurje Graditeljstvo i to u iznosu od 241,2 milijuna kuna bez PDV-a.

Shodno tomu, čini se da tursko-nizozemski konzorcij ima razlog za slavlje zbog ponuđene cijene. No prema pisanju Jutarnjeg, pomalo je sumnjivo da su ponudili toliko nisku cijenu naspram ostalih zbog čega bi tursko-nizozemski konzorcij trebao detaljno objasniti i dokazati može li se zaista provesti posao kompleksne obnove Banskih dvora po toj cijeni.

Prema dosadašnjim podacim o ovom konzorciju stoji da je tvrtka Saridaglar Insaat građevinska kompanija koja se bavi gradnjom hotela, aerodroma, zgrada. Ako je vjerovati obavljenim poslovima radi se o pouzdanoj građevinskoj firmi koja iza sebe ima učešće u gradnji piste aerdroma Hakkari u Turskoj, gradnji radijskog i TV tornja u Istanbulu, stadiona u Maroku i dr. Pomalo je nejasna uloga nizozemske firme Duttchina Agro Tech Incubation Center (DATIC) u svemu tome koja se bavi znanstvenim istraživanjem i razvojem. Naime, firma je osnovana 2012. godine, ali pod drugim imenom- China Dazong Group EU, a direktor je Zhuo Wang.

Slijedom toga, postavlja se pitanje stoje li iza najpovoljnije ponude za obnovu Banskih dvora Kinezi, piše Jutarnji. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA