Pozitivna gotovo polovina testiranih, na PCR test se čeka do 7 dana

Pozitivna gotovo polovina testiranih, na PCR test se čeka do 7 dana

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je malo više od sedam tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom. Pozitivna je gotovo polovina svih nalaza testiranja. Još oko 2200 slučajeva potvrđeno je brzim antigenskim testovima. Na bolničkom je liječenju 1860 pacijenata – od kojih 201 na respiratoru. Preminulo je 36 osoba. U našoj emisiji “U mreži prvog” raspravljalo se o mogućem ublažavanju mjera i situaciji u školama. Sve je više učenika koji su zaraženi ili su u samoizolaciji, pa se nameće pitanje treba li mijenjati pravila izolacije u školama? Evo što su rekli stručnjaci: Zbog velikog broja novih slučajeva i dalje se dugo čeka na PCR testiranje, do 7 dana, ali unatoč tomu neki ne dolaze na dogovorene termine. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” kažu da dnevno više od 200 građana ne dođe pa ih pozivaju da otkažu dolazak ako se ne namjeravaju testirati. Dodatne gužve zasigurno stvara i nestašica kućnih testova u ljekarnama. Javlja jutros HRTV

I iz Zavoda ja zavno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije pozvali su sve one koji odustaju od termina za testiranje da ih i odjave. Na dan se obradi više od 2 i pol tisuće PCR testova. Na njih se u Splitu čeka 2, a u ispostavama Zavoda i 3 dana. U Županiji je jučer bilo 1135 novozaraženih uz udio pozitivnih među testiranima od čak 60 posto. No unatoč tomu interes za cijepljenje i dalje je slab. Mjerodavni apeliraju na građane da se cijepe i poštuju mjere.

– Još jednom poziv svim ljudima da se ne zavaravaju da se radi samo o omikronu i da će proći s blažim kliničkim slikama, omikron stvara različite kliničke slike, od osobe do osobe, a osim toga mi još uvijek imamo jako zastupljen delta- soj virusa tako da to najbolje pokazuje, kliničke slike i hospitalizacije u našoj bolnici, rekla je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

WHO: Omikron bi mogao donijeti kraj pandemije

Iz europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da je omikron označio početak nove faze u pandemiji COVID-a, a možda i njezin kraj u Europi. Dodaju da bi se do ožujka njime moglo zaraziti 60 posto Europljana. Budući da se omikron vrlo brzo širi, Europa se ne bi trebala fokusirati na mjere vezane za zaustavljanje širenja zaraze, nego nastojati što više smanjiti poremećaje u bolnicama, školama i gospodarstvu.

Kod vrlo male djece omikron varijanta koronavirusa uzrokuje manje tešku bolest u odnosu na delta varijantu, prema novoj američkoj studiji.

Znanstvenici su otkrili da su djeca zaražena tijekom vala uzorkovanog omikronom imala 29% manji rizik od posjeta hitnoj službi, 67% manji rizik od hospitalizacije, 68% manji rizik da im je potrebna intenzivna njega i 71% manji rizik od potrebe za strojevima za disanje u usporedbi s djecom zaraženom deltom.

Prosvjedi protiv COVID mjera

I ovoga vikenda prosvjedovalo se u Bruxellesu zbog protuepidemijskih mjera. Okupilo se oko 50 tisuća ljudi, ne samo iz Belgije nego i Nizozemske, Poljske, Rumunjske. Ponovno su se usprotivili COVID potvrdama koje su – među ostalim – potrebne za ulazak u restorane i za kulturne događaje. Došlo je i do sukoba. Prosvjednici su bacali baklje, a policija je njih napala suzavcem i vodenim topovima. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA