DO KRAJA SEZONE OČEKUJTE SPEKTAKL: Najavljen atraktivan program u HNK, ove premijere ne želite propustiti

DO KRAJA SEZONE OČEKUJTE SPEKTAKL: Najavljen atraktivan program u HNK, ove premijere ne želite propustiti

Iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu stižu dobre vijesti. Nakon uspješno zaključenje 2022. godine, na konferenciji za medije najavljen je ambiciozan program za kraja sezone. Javlja ZAGREB INFO

Intendantica Dubravka Vrgoč istaknula je kako je zagrebački HNK u pandemijskoj godini uspio izvesti 14 premijera i čak 249 izvedbi. No ono što je najvažnije, HNK u Zagrebu uspio je protekle godine održati svoje programe i zadržati svoju publiku. Naime, ukupna posjećenost kazališta u protekloj godini bilježi visokih 92 posto što je impresivan pokazatelj. Godina je završena s pozitivnim saldom na računu, i svi su pokazatelji da se zagrebački HNK estetski, organizacijski i financijski znalački nosio u kriznim situacijama vezanim uz epidemiju te se po svojim rezultatima izdvojio kao primjer u europskom kazališnom kontekstu.

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina je, uspoređujući stanje s nekim europskim kućama, naglasio činjenicu da je ansambl ostao u vrhunskoj formi, radeći bez prestanka. Izdvojio je vrhunske kreacije Ponos i predrasude, Orašara koji je već tradicionalno izazvao najveće zanimanje publike, te Decadance izraelskog koreografa Ohada Naharina koji je značio snažan repertoarni iskorak u kojem su plesači uz najizvrsnije izvedbe klasičnih baleta, pokazali vrhunsku spremnost za suvremene stilove. Ova će predstava na ljeto biti izvedena u sanktpeterburškom teatru Boljšoj, što će biti kruna ovogodišnje sezone. Jakovina je najavio premijeru tradicionalnog baleta Giselle, te Gospođu Bovary u koreografiji Valentine Turcu.

U Operi je ravnatelj Giorgio Surian naglasio vrhunsku razinu premijernih izvedbi Gluckove opere Orfej i Euridika redateljice Anice Tomić, Posljednjeg intermezza Berislava Šipuša, Puccinijeve Lastavice u scenskoj i vizualnoj postavci slavnog Huga de Ana te komorne opere Medij Gian Carla Menottija. Opera je u pandemijskim uvjetima priredila brojne muzičke programe u sklopu Ljetnih večeri HNK, a do kraja sezone, ravnatelj Surian najavio je spektakularne premijere Traviate i Evgenija Onjegina s najboljim domaćim snagama i gostima iz inozemstva.

Za Dramu HNK protekla je godina bila u ženskom znaku, od praizvedbe nagrađenog teksta Monike Herceg Gdje se kupuju nježnosti, nove drame 64 Tene Štivičić, do Genijalne prijateljice Elene Ferrante.

Ravnatelj Ivica Buljan govorio je o novoj generaciji redateljica poput Marine Pejnović i Arije Rizvić koje su pokazale vrhunsku spremnost da preuzmu najzahtjevnije projekte. Do kraja sezone najavio je premijere Povijest pčela Maje Lunde u režiji Erika Ulfsbija, Zločin na kozjem otoku redatelja Paola Magellija te autorski projekt Bobe Jelčića koji će biti prikazan u mreži europskih teatara Prospero. Drama HNK u koprodukciji s teatrima iz Toulousea i kazalištem Ulysses priprema Čehovljevog Ujaka Vanju u režiji Galina Stoeva, Ratne reportere redatelja Sebastiena Foucaulta, te projekt oko redateljice Katie Mitchell kojeg će režirati Anica Tomić. Buljan je najavio i gostovanja koja su koprodukcije HNK u Zagrebu, pa ćemo tako vidjeti kultni Subotex Thomasa Ostermeiera, Ljubav Pippa Delbona i Bratstvo Carole Guiela Nguyen. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA