Frka Petešić o obnovi stana: ‘Ja nisam ni vlasnik stana. Nisam ni mogao biti uključen u obnovu’

Frka Petešić o obnovi stana: ‘Ja nisam ni vlasnik stana. Nisam ni mogao biti uključen u obnovu’

Piše Tina Ozmec-BanMarta Divjak javlja 24 SATA

Ono što ja razumijem iz svega toga je da, bez uključivanja Državnih nekretnina kao jednog od suvlasnika, obnova ne bi bila moguća. Stjecajem okolnosti ja sam u tom stanu, objasnio je .

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić obratio se javnosti nakon što je tjednik Nacional objavio da je njegov stan u centru Zagreba u rekordnom roku obnovljen nakon potresa.

Kako javlja Nacional, nakon što je Zagreb u ožujku 2020. pogodio snažan potres, u većem dijelu stana u kojem živi Frka Petešić se nije moglo živjeti zbog oštećenja. No, nije morao dugo čekati na obnovu. Naime, tvrtka Državne nekretnine je u kratkom roku raspisala jednostavnu javnu nabavu za obnovu stana. – Nakon potresa koji se dogodio u Zagrebu, u zgradi u kojoj ja živim su suvlasnici stanova okupili, prije svega zahvaljujući okolnostima da je jedan od suvlasnika bračni par Čurić koji je okupio sve vlasnike da krenu jako brzo u obnovu i u hitne sanacije. Oni su pokupili sve ostale suvlasnike – objasnio je Frka Petešić i poručio kako su oni najzaslužniji jer je obnova brzo pokrenuta. 

– Ja nisam vlasnik stana, nisam u tome sudjelovao niti sam mogao sudjelovati. U protekle dvije godine bilo je dosta napisa o toj zgradi i obnovi, dosta je napisano. Ono što ja razumijem iz svega toga je da, bez uključivanja Državnih nekretnina kao jednog od suvlasnika, obnova ne bi bila moguća. Stjecajem okolnosti ja sam u tom stanu, nisam bio uključen u obnovu – rekao je. 

Poručio je kako misli da je na stanu bila zelena naljepnica, no da nije siguran. 

Na pitanje tko je odobrio da se ide u obnovu koja nije po pravilima, obzirom da je zgrada kulturno dobro, Frka Petešić kaže kako je on najmoprimac i da nije vlasnik te da to pitanje trebaju novinari uputiti nekome drugome. 

– Mislim da je obnova krenula nekoliko mjeseci nakon potresa – rekao je i poručio da je, kao i neki drugi građani, morao iz stana iseliti. 

Na pitanje po kojem pravnom okviru su Državne nekretnine krenule u obnovu prije nego što je donesen Zakon o obnovi, Frka Petešić je rekao kako je najbolje da se upitaju vlasnici i suvlasnici, kao i bračni par Čurić koji je sve to vodio. 

– Ne znam detalje – rekao je. 

– Da se Državne nekretnine nisu uključile, to bi usporilo obnovu zgrade u kojoj su se suvlasnici složili da ne čekaju zakon, nego da krenu prije. Nisu htjeli čekati – objasnio je. Za sve ostale detalje je Frka Petešić poručio kako bi se trebalo upitati Državne nekretnine. 

Na pitanju jesu li mu konzervatori ulazili u stan, Frka Petešić je rekao kako se ne sjeća. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA