Paljba po društvenim mrežama. Splitski se političari zakačili na Puljkovoj objavi. Tko je uhljebio pomoćnika ravnatelja?

Paljba po društvenim mrežama. Splitski se političari zakačili na Puljkovoj objavi. Tko je uhljebio pomoćnika ravnatelja?

Večernji list povratak u službu dovodi u pitanje jer je riječ o osobi koju pamte iz blizine sadašnjeg gradonačelnika Splita Ivice Puljka u izbornoj noći

Nakon što je Večernji list objavio kako je splitska gradska ustanova “Javna ustanova športski objekti” (JUŠOS), u rujnu umirovila svog pomoćnika ravnatelja, navodno uz otpremninu od 100.000 kuna, da bi ga početkom prosinca angažirala kao vanjskog suradnika, oglasio se i gradonačelnik Ivica Puljak.,prenosi RTL

Dopis je objavio na svom Facebook profilu, a izazvao je žustru polemiku u koju se uključila i preostala politička elita Splita.

Objavu gradonačelnika Splita prenosimo u cijelosti: 

“Za angažiranje tvrtke Diversus d.o.o. od strane JU ŠO Split, gradska uprava saznala je na temelju jučerašnjeg medijskog upita te smo odmah po saznanju zatražili sve informacije o navedenom slučaju.

U ovom trenutku poznato je kako je ravnatelj JU ŠO Split Gordon Cerjan u okviru svojih zakonskih ovlasti, angažirao tvrtku Diversus d.o.o. koju zastupa direktor Nelson Borovina, u dva razdoblja: 24.11.2021.-31.12.2021. (Ugovor o poslovnoj suradnji 380/21) i 03.01.2022.-31.01.2022. (Ugovor o poslovnoj suradnji 1/22). Za navedeni angažman nije trebao niti je tražio suglasnost UV JU ŠO Split niti osnivača Grada Splita, a ugovorena cijena iznosila je 12.000 kn (PDV uključen u iznos) po ugovoru.

Unatoč tome što je navedeni angažman legalan i s aspekta struke potreban, smatramo spornim angažirati tvrtku bivšeg zaposlenika koji je prilikom odlaska u starosnu mirovinu dobio i otpremninu kao i svaki drugi zaposlenik, sukladno čl. 92 Pravilnika o radu Ustanove. S navedenim mišljenjem slaže se i Upravno vijeće koje je odmah po saznanju sazvalo elektronsku sjednicu, danas za sutra, na kojoj će donijeti odluku da zabranjuje daljnje sklapanje ugovora s tvrtkom Diversus d.o.o.

Vjerujemo da i ova situacija pokazuje da se gradska vlast ne miješa u svakodnevno poslovanje, ali i zapošljavanje u gradskim tvrtkama i ustanovama, već su direktori i ravnatelji naših tvrtki i ustanova samostalni i odgovorni pri donošenju poslovnih odluka, a na Upravnim vijećima i Nadzornim odborima je da reagiraju ukoliko uoče postupke koji nisu u skladu s politikom otvorenosti i transparentnosti koju gradska uprava provodi bez iznimke”, naveo je. 

Odmah nakon toga javio se Jakov Prkić, predsjednik splitskog gradskog Vijeća. “Pitaju me ukućani zašto sam se zacrvenio? Jel vruće u kući? Hoćemo li ugasiti grijanje? Ne treba kažem, samo sam nešto pročitao pa mi je neugodno”, navodi. 

“Jakove, šta je bilo s crvenilom kad si s Puljkom dogovarao svog direktora Čistoće ili onu malu iz Nadbiskupijske da je smjestite uz podršku Mosta?”, pita ga pak nezavisni vijećnik Ante Franić. SDP-ovac Damir Matijević našalio se: “Nema veze, glavu gori, kriv je SDP”.

Uslijedila je i reakcija zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića koji tvrdi: “Pa ono dotičnog ste vi zaposlili bez natječaja u JU ŠO dok si bio jedna od desnih ruka Baldasara, a on je paralelno sjedio u NO Stanoupravu i šutio dok te Baldasar zapošljavao također bez natječaja u Stanoupravu. Pa ako te zanima ima li gdje tu SDP-a eto taksativno sam ti naveo”. 

Večernji list objašnjenje za honorarni angažman od, kako tvrdi, 12.000 kuna mjesečno nalazi u tome što je riječ o osobi koju pamte iz blizine sadašnjeg gradonačelnika Splita Ivice Puljka u izbornoj noći.