Vrkljan pozvao građane da podrže uvođenje eura: ‘Hrvatsku potresa možda i najveća financijska afera u povijesti’

Vrkljan pozvao građane da podrže uvođenje eura: ‘Hrvatsku potresa možda i najveća financijska afera u povijesti’

Nezavisni saborski zastupnik Milan Vrkljan komentirao je najnoviju aferu koja potresa HNB.

Prenosimo njegovu objavu.

“ŠTO JE HRVATSKIM LOPOVIMA U DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA DOZVOLJENO – NIJE U NIJEDNOJ ZEMLJI EU

Naši brokeri omogućit će vam kupnju ili prodaju vrijednosnih papira u vrlo kratkom vremenu, te Vas redovito informirati o trenutnom stanju na tržištu kapitala.

Ovo je hvalospjev koji je uprava Erste banke sama sebi stavila na službenu stranicu banke.

Hrvatsku potresa možda i najveća financijska afera u povijesti.

Ova vijest se vrlo teško probija do naslovnica tiskovnih i elektronskih medija. Dovoljno je pogledati najave vijesti na HTV-u.

Unatoč tome, ne može se skriti teška, možda i najveća afera unutar bankarskog sustava. Zbog blage reakcije medija, i skoro potpunog ignoriranja vladajućih čini se da će posljednju riječ ponovno imati strani regulatori poput Europske središnje banke te Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA).

Hrvatska je država sa teškim poremećaj funkcioniranja institucija sustava. Dvadeset godina sve nadležne institucije neosporno znaju za kriminal, korupciju i nepotizam, imaju informacije i ništa ne poduzimaju.

Što se u stvari dogodilo?

Više od 40 zaposlenika HNB-a trgovalo je obveznicama i dionicama banaka u RH.

Zaposlenici HNB-a trebali su nadzirati rad upravo tih banaka.

Sa pozicije koju su imali u HNB-u imali su uvid u poslovanje banaka i bili upućeni u povlaštene informacije istih tih banaka. Zakonom su dužni štititi te informacije.

Svugdje u EU zloupotreba povlaštenih informacija teško je kazneno i krivično djelo.

Zlouporabu povlaštenih informacija Europska središnja banka strogo izrijekom zabranjuje.

Unatoč svemu zaposlenici HNB-a išli su u nadzor poslovnih banaka, kontrolirali njihovo poslovanje i izgleda bili često kreatori poslovnog ugleda svake od tih banaka na hrvatskom financijskom tržištu.

U vrijeme predavanja bankovnog financijskog izvješća javnosti, obično u proljeće tekuće godine, zaposlenici HNB-a već su imali sve informacije o poslovanju banaka ili su ih čak kreirali svojim nadzorom.

Ustvari, oni su svojim nadzorom, osim kontrole poslovanja, direktno utjecali na pozitivnu ili negativnu ocjenu poslovanja banke. Upravo su oni svojom financijskim nadzorom banaka odlučivali kakav će rejting pojedina banka imati i kako će se pozicionirati njihove dionice na financijskom tržištu.

Naoružani tim povlaštenim informacijama zaposlenici HNB-a uzimaju brokera, koga vam Erste banka sa početka ove priče nudi, i zarađuju milijune i milijune.

Lopovluk u Hrvatskoj nema kraja.

Svagdje u EU to je teško krivično i kazneno djelo radi koga institucije sustava odlučno djeluju. Posljedice rada institucija su rasvjetljavanje kriminala, brzi sudski ishod i izricanje kazni zatvora uz oduzimanje imovine sa trajnom zabranom rada u državnim institucijama.

Hrvatska je zemlja u kojoj su vladajući u posljednjih dvadeset godina potpuno uništili sve institucije.

Nisam naivan političar niti lakovjeran čovjek, ali jedini spas za Hrvatsku je da se provede potpuna integracija Hrvatske u EU.

Kada bi Hrvatska bila integrirana u EU onda nikako nebi udarna vijest danas u medijima bila da je u luci Ploče pronađeno 110 kg heroina ali još sredinom studenog 2021. godine !!! Sljedeća vijest je olujna bura na Jadranu pa slijedi par tisuća novozaraženih Covidom.

Da smo integrirani u EU danas bi premijer Plenković zajedno sa predsjednikom Milanovićem sazvao konferenciju za tisak i poimence prozvao desetke i desetke državnih činovnika koji moraju dati trenutnu ostavku.

Pozvali bi zastupnike u Saboru da po brzom postupku pokrenu postupak smjene čelnika HNB-a i HANFA-e.

Kako sam gotovo siguran da to Plenković i Milanović neće učiniti, ostaje mi jedino da pozovem Hrvate da podrže ulazak Hrvatske u carinsku uniju s ostalim članicama EU i da podrže uvođenje eura u Republici Hrvatskoj.

Tada će HNB biti kontrolirana i odgovorna isključivo europskim institucijama. Tada ono što nije dozvoljeno u Austriji ili Francuskoj neće biti dozvoljeno niti u Hrvatskoj.

Tada nam Plenković, Milanović ili Radman neće odlaziti u posjet Dodiku i Čoviću i uz par zajapurenih dežurnih desničara udaljavati nas od EU.

Model kojim vladaju Plenković i Milanović potrošio se. Trebaju nam nove ideje, novo zajedništvo, nova spremnost na osobnu i kolektivnu žrtvu.

Treba nam europska i pravedna Hrvatska”, poručio je Vrkljan.