Uvozimo svinje, a izvozimo kukuruz – svinjogojci se žale na skupu stočnu hranu

Uvozimo svinje, a izvozimo kukuruz – svinjogojci se žale na skupu stočnu hranu

Domaće je svinjogojstvo u dugotrajnoj krizi pa svinjskim mesom jedva podmirujemo manje od polovine vlastitih potreba dok smo istodobno u vrhu europskih uvoznika tog mesa. Apsurdno – imamo dobre uvjete, farme i genetiku i kukuruz – glavnu stočnu hranu, no njega sve više izvozimo. Javlja HRTV

Iskusni svinjogojac iz Kokinca pokraj Bjelovara, Željko Lukač kaže kako uz potrese na tržištu treba biti oprezan u tovu svinja jer se mogu nagomilati gubici.

– Na ovu cijenu od 1.70 kuna suhog kukuruza , čak se neko vrijeme prodavo 1.80 kuna, znači na tu cijenu kukuruza cijena izlazne svinje od nekakavih 12 kuna sad u svinjokolji. To jednostavno ne pokriva troškove, kaže Željko Lukač, svinjogojac iz Kokinca.

Pretprošle godine uvezli smo svinjetine za 189 milijuna eura, a i ovih dana su trgovački centri puni uvoznog svinjskog mesa.

– U jednom od centara, meso se ne prodaje na pultu nego na paleti , znači vakumirano očišćeno meso po nekakvim dampinškim cijenama. Mi možda za to još nismo spremni, kaže Lukač.

U ovu bjelovarsku tvrtku stiže kukuruz s bilogorskih polja, suši se i odlazi.

– Sve ovo što vidite, sve će ići u izvoz. Nitko živ u Hrvatskoj ne kupuje kukuruz za ishranu stoke jer je cijena kukuruza i cijena stoke potpuno nerealna. Litra mlijeka 2,5 kune do 3 kune, a kila kukuruza 1.80 kuna. Nikada u povijesti se ne pamti, bar ja ne pamtim, ovakvu cijenu žitarica, kaže Goran Halauk, vlasnik tvrtke za otkup i sušenje žitarica, Bjelovar.

A kupac je poznat i zna što će s našim kukuruzom.

– Tko god ima novaca – 99 posto Italija Jest ćemo fini talijanski pršut, fini talijanski sir – to tako ide kod nas, kaže Halauk.

I dok izvozimo kukuruz za oko 190 milijuna eura na proljeće ćemo imati sigurno još manje stočara i onih koji će žaliti za kururuzom koji smo mogli bolje iskoristiti vlastitom proizvodnjom mlijeka i mesa.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA