U Rovinju će se urediti SPOMEN OBILJEŽJE HRVATSKIM BRANITELJIMA DOMOVINSKOG RATA

U Rovinju će se urediti SPOMEN OBILJEŽJE HRVATSKIM BRANITELJIMA DOMOVINSKOG RATA

Grad namjerava postaviti, odnosno izgraditi spomen obilježje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na jednoj od tri predložene lokacije u gradskom središtu. Spomen obilježje se ne podiže pojedinoj postrojbi ili pojedincu, već svim braniteljima Domovinskog rata. Grad Rovinj je raspisao projektni natječaj za izradu likovnog i arhitektonsko-urbanističkog i krajobraznog idejnog rješenja za spomen obilježje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Rovinju. Natječaj će organizirati i provesti Društvo arhitekata Istre u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja. Grad namjerava postaviti, odnosno izgraditi spomen obilježje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na jednoj od tri predložene lokacije u gradskom središtu. Spomen obilježje se ne podiže pojedinoj postrojbi ili pojedincu, već svim braniteljima Domovinskog rata. Svrha projekta je odavanje počasti rovinjskim braniteljima i formiranje mjesta okupljanja na kojem se evocira sjećanje na hrvatske branitelje i Domovinski rat. Javlja GLAS ISTRE

Osim ciljanog okupljanja povodom važnih događanjima iz povijesti Domovinskog rata i sjećanja na nedavnu hrvatsku povijest, projektom će se urediti novi javni prostor visoke kvalitete koji okuplja građane Rovinja i njegove posjetitelje. Svrha projekta je, stoga, obilježavanje povijesti, sjećanje i edukacija kroz novu fiksnu točku u prostoru.

U tom pravcu, kako bi se osiguralo kvalitetno rješenje, gradska uprava poziva stoga stručnjake da promisle o tom natječaju i daju mu reprezentativnu vrijednost. Ovaj natječajni zadatak propisuje suvremeni izričaj, ekonomičnost, racionalnost, funkcionalnost i provedivost. Krajnji cilj natječaja je omogućiti pronalaženje najboljeg rješenja između više različitih prijedloga, prema kriterijima ocjenjivanja propisanim uvjetima natječaja.

Spomen obilježje će se podići na jednoj od tri lokacije, ovisno o konačnom rezultatu samog natječaja. Predložene lokacije su Kružni tok uz Centar za istraživanje mora Institut Ruđera Boškovića, na Trgu Valdibora ili na Trgu na lokvi. Sve tri lokacije zadovoljavaju uvjete da se na njima postavi spomen obilježje braniteljima. Sve lokacije su u središtu grada na rubu stroge povijesne cjeline. Izazovi svake lokacije se razlikuju od konteksta do složenosti, ali nude potencijal o kojem je potrebno promisliti kroz idejno rješenje. Na lokaciji koja će se odabrati ovim natječajem, Grad želi realizirati rješenje visoke oblikovne kvalitete unutar optimalnog financijskog okvira.

Autori idejnog rješenja unutar zadanog obuhvata zahvata (širi obuhvat) definiraju zonu za realizaciju (uži obuhvat) koja je u skladu sa zadanim financijskim okvirom za realizaciju u visini od 500.000 kuna. Krajnji rok za predaju projekata, odnosno radova u prvom stupnju natječaja je utorak, 15. ožujka. Završetak rada ocjenjivačkog suda u prvom stupnju natječaja je ponedjeljak 4. travnja. Drugi dio natječaja starta u petak, 8. travnja, a krajnji rok za predaju projekata je utorak, 10. svibnja. Komisija, koju čine Maja Furlan Zimmermann, Vjekoslav Gašpar, Marino Budicin, Branka Benčić i Ksenija Jurčić Diminić, će odluku donijeti do 30. svibnja.

Procijenjena vrijednost ugovora o javnim uslugama, koji se planira naknadno sklopiti na temelju provedenog pregovaračkog postupka nabave iznosi najviše do 120.000 kuna. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA