Predsjednik SSSH-a o otkazima u ZG Holdingu: Nijedan od naših sindikata neće potpisati sporazum o otpuštanju radnika

Predsjednik SSSH-a o otkazima u ZG Holdingu: Nijedan od naših sindikata neće potpisati sporazum o otpuštanju radnika

Nekoliko stotina ljudi u Zagrebačkom holdingu dobit će otkaze, a neki će biti raspodijeljeni na druga mjesta, sve u procesu restrukturiranja Holdinga. Pitanje kriterija jedna je od glavnih tema, a o njima su svoje rekli i sindikati koji su sazvali konferenciju za medije.

U zagrebačkim gradskim poduzećima uslijedit će val otkaza slijedom restrukturiranja Zagrebačkog holdinga. Tko će, kako i temeljem kojih kriterija proći u tom procesu, pitanje je koje se povlači već tjednima, a u tijeku je proces formalnog savjetovanja Uprave Holdinga i sindikata, koji će potrajati nekoliko mjeseci.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel i predstavnici sindikata u Zagrebačkom holdingu održaali su konferenciju za medije o postupku savjetovanja sa socijalnim partnerima vezanom za kolektivni višak radnika u Zagrebačkom holdingu i predloženom popisu od 544 radnika i radnica koje se planira otpustiti ili prebaciti na druga radna mjesta.

”Svjesni smo činjenice da se o otkazima u Holdingu govori već godinama, činjenica je da se cijelo vrijeme govorilo najviše o gubicima, da su se prelijevali i da nitko za njih nije odgovarao. Što je na kraju cijele te priče? Da je došlo do smjene vlasti i da na nova gradska vlast predlaže otkaze”, podsjetio je Novosel.

”Nijedan od naših sindikata neće potpisati sporazum o otpuštanju radnika”, poručio je istaknuvši da nema nijednog prijedloga kako će u budućnosti funkcionirati Holding i riješiti dug od pet milijardi kuna: ”U javnost je puštena priča o uhljebima, netko za to treba odgovarati”.

”Sada je jedino činjenica da su oni zamislili da će dug riješiti tako da 12 grupa poslova, koje pretežno čine administrativni radnici, napraviti jednu grupu s određenim brojem zaposlenih koji mi ne znamo u ovom trenutku”, kazao je Novosel upozorivši da nisu dobili dokument o sistematizaciji niti vjeruje da on postoji. Stoga smatra: ”Dok ga ne bude, apsurdno je razgovarati o višku radnika”.

”Tražimo da Uprava preusmjeri savjetovanja umjesto kriterija o viškovima i da se počen razgovarat o poslovnim planovima, potrebnom broju radnih mjesta, stručnosti i odgovornosti, a tek onda iz toga može proizaći određeni višak radnika”, kazao je šef SSSH, koji je najavio da će sindikati zajednički djelovati u obrani radnih mjesta u ZG Hodlingu i da ta tvrtka postane primjer, prenosi dnevnik.hr.

Hoće li se otkazi dijeliti po političkom ili nekom drugom ključu, pitanje je na koje je gradonačelnik Tomislav Tomašević krajem godine odgovorio istaknuvši da restrukturiranje u Holdingu mora ići uz jasno definirane kriterije.

”Riječ je o procesu koji je započeo na neki način još u studenom. Tada su se pojavile prve informacije o određenom višku radnika i radnica u Zagrebačkom holdingu na razini cijele grupe. Radi se o tome da je prvenstveno taj višak u administraciji. Što se tiče savjetovanja, ono je započelo i formalno i traje neko vrijeme. U tom savjetovanju će se jasnije definirati broj i kriteriji po kojima će se utvrđivati višak. Sva radna mjesta koja će se utvrditi kao višak u administraciji – ljudima će biti ponuđeno da odu na radna mjesta gdje je utvrđen manjak, a to je prvenstveno na operativnim poslovima”, rekao je Tomašević.

Upitan je li moguće da se nekome tko je bio na rukovodećoj poziciji ponudi posao smetlara, gradonačelnik je odgovorio potvrdno i objasnio da će oni koji ne prihvate te pozicije otići s otpremninama što je u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, piše N1.