Tko može smijeniti Vujčića?

Tko može smijeniti Vujčića?

BORIS VUJČIĆ, guverner Hrvatske narodne banke (HNB), našao se u središtu goleme afere nakon otkrića Index Istraga o tome kako su čelnici i zaposlenici HNB-a trgovali obveznicama i dionicama banaka koje nadziru. Javlja jutros INDEX.HR

>> EKSKLUZIVNO Šefovi HNB-a trgovali dionicama i obveznicama banaka koje nadziru

Sve je više poziva na smjenu Vujčića

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin, saborska zastupnika GLAS-a Anka Mrak Taritaš te saborske zaatupnice Možemo Kekin i Raukar su zatražili hitne smjene svih dužnosnika HNB-a koji su sudjelovali u takvoj trgovini. Saborska zastupnica stranke Centar Dalija Orešković je zatražila osnaživanje institucionalne kontrole nad procesima kod kojih postoji koruptivni rizik, a njena stranačka kolegica Marijana Puljak je pozvala guvernera Borisa Vujčića i zamjenicu guvernera Sandru Švaljek da se na hitnoj sjednici Odbora za financije izjasne o otkriću Index Istraga.

Hitnu sjednicu Odbora za financije je zatražio član odbora iz redova Mosta Zvonimir Troskot, a saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja je pozvao na ostavku guvernera te je zatražio hitnu sjednicu Antikorupcijskog vijeća, kojeg je član.

>> Reakcije na otkriće Index Istraga: “Ovo je veće od Borga, najveća afera ikad”

Vujčić je odgovoran za sve što se događa u HNB-u

Kako je monetarna vlast formalno neovisna i na nju politika ne smije imati utjecaja, onda je glavna osoba zadužena za funkcionirane HNB-a guverner Boris Vujčić. To znači da se za sve što se događa u HNB-u ne mogu kriviti političari, nego upravo on.

Njegova odgovornost nije samo vođenje monetarne politike nego i osiguravanje da zaposlenici HNB-a ne zloupotrebljavaju povjerljive informacije u koje imaju uvid. Propuštanje sprječavanja potencijalno kriminalnog ponašanja i korištenja povjerljivih informacija za ostvarivanje osobne financijske koristi je dovoljan razlog za smjenu, a posebno to što je i sam bio uključen u te radnje.

Index Istrage su, podsjetimo, prekjučer otkrile da su u trgovanju dionicama i obveznicama banaka koje nadziru u periodu od 20 godina sudjelovali i guverner Boris Vujčić i viceguvernerka Sandra Švaljek. 

Zakon za zloupotrebu povlaštenih informacija propisuje zatvor 

Radi se o očitoj zlouporabi povlaštenih informacija, što je djelo kažnjivo po članku 259. Kaznenog zakona, a kako je kazneno djelo nastalo kroz “pristup informaciji kroz obavljanje svog posla ili dužnosti”, zakon propisuje kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora.  Cjelovitu vijest pročitajte na LINKU

DEMOS MEDIA