Samo 200 metara od obale nalazi se EKSPLOZIVNA MINA. TREBA JE HITNO UKLONITI!

Samo 200 metara od obale nalazi se EKSPLOZIVNA MINA. TREBA JE HITNO UKLONITI!

Savudrijski ribar Danilo Latin koji ju je i pronašao, odgovorno je poduzeo sve potrebne pripremne radnje za njezino sigurno uklanjanje. No, pojavio se problem, budući da Ravnateljstvu Civilne zaštite još nisu osigurana financijska sredstva za planirane aktivnosti u 2022. godini . Autor: Sanja BOSNIĆ Javlja GLAS ISTRE

 Nedavno otkrivena eksplozivna mina u moru u Savudrijskom zaljevu koju su u Drugom svjetskom ratu za sobom ostavili talijanski vojnici čeka bolje dane da bude otegljena na Marleru kraj Ližnjana gdje će biti uništena u potpuno sigurnim uvjetima za ljude i imovinu, doznajemo od savudrijskog ribara Danila Latina koji je otkrio minu proizvedenu u Veroni. Latin ju je brodicom dovukao na udaljenost od 200 metra od savudrijske obale, te odgovorno poduzeo sve potrebne pripremne radnje za njezino sigurno uklanjanje. No, pojavio se problem, budući da Ravnateljstvu Civilne zaštite još nisu osigurana financijska sredstva za planirane aktivnosti u 2022. godini. Alarmirao je PU Istarsku, Antiterorističku jedinicu Lučko, Istarsku županiju, odnosno pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezija Pincana, direktora Turističke zajednice Istarske županije Denisa Ivoševića te još nekih istaknutih političkih radnika. Upozorio ih da je ugroženo lokalno stanovništvo, ali i turisti.

– Nakon što su svi relevantni akteri upoznati s ovim problemom, obećano mi je da se ide u rješavanje. Očekujemo smirivanje vremenskih prilika i dolazak pirotehničara-ronioca iz Lučkog koji će minu identificirati te je otpremiti za do ližnjanskog kamenoloma Marlera, gdje se uništavaju zaostale minsko-eksplozivne naprave.

Nije to jedina eksplozivna naprava koju je Latin pronašao u savudrijskom akvatoriju. Naime, pretpostavlja se da u morskim dubinama ima još, jer ih je početkom rata talijanska vojska postavljala na toj vojnoj lokaciji označenoj kao minsko polje, a kasnije su druge, teške i do jedne tone, u more bacali anglo-američki avioni na ruti Trst – sjeverna Afrika.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA