Prvi konkretni pomaci oko stadiona! Dinamo ima kapital, a Grad Zagreb dobru volju

Prvi konkretni pomaci oko stadiona! Dinamo ima kapital, a Grad Zagreb dobru volju

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, sastao se nekoliko dana prije Nove godine s vodećim predstavnicima GNK Dinamo – Vlatkom Peras, predsjednicom Uprave, i počasnim predsjednikom Mirkom Barišićem, a tema je bila gradnja stadiona, piše Jutarnji list. Prenosi ZAGREB INFO

Došlo se i do prvih konkretnih rezultata, GNK Dinamo je spreman preuzeti na sebe gradnju novog maksimirskog stadiona, a zauzvrat je Grad Zagreb spreman dodijeliti Dinamu 99-godišnju koncesiju na korištenje tamošnjeg zemljišta

Selidba u Sesvete

Budući da bi rušenje sadašnjeg i gradnja novog stadiona mogli trajati dvije godine, Dinamo je za privremeno igranje svojih prvenstvenih utakmica spreman napraviti manji stadion, vjerojatno u Sesvetama.

Da su se razgovori o budućem stadionu pokrenuli s mrtve točke govori i podatak da je za kraj ovog mjeseca dogovoren novi susret Dinamova vodstva s gradonačelnikom Tomaševićem i njegovim suradnicima. Također, sudionici sastanka iz prosinca ne žele govoriti o detaljima tog sastanka, ali su dali potvrdu da je bio konstruktivan i da postoji obostrana želja za uspjehom.

“Želimo da Grad Zagreb dobije novi, moderan nogometni stadion. Nisu definirani nikakvi rokovi, ali mislimo da je to moguće realizirati do kraja ovog mandata”, smatra jedan gradonačelnikov suradnik.

Način upravljanja

Gradonačelnik je u više navrata isticao da treba riješiti pitanje maksimirskog stadiona, premda je istovremeno bio izrazito kritičan prema modelu upravljanja unutar GNK Dinamo. Njegovi suradnici napominju da u Dinamu treba demokratizirati način upravljanja klubom, ali ne žele govoriti o konkretnim modelima.

Na novinarskoj konferenciji u kolovozu Tomašević je izrazio spremnost da se sastane s Upravom Dinama, ali i dodao kako mora doći do transparentnijeg poslovanja i da je Grad Zagreb spreman dati imovinu kako bi se srušio stari i sagradio novi stadion ako dođe do promjena. “Gledamo kakvi su modeli suradnje kluba koji je udruga građana i grada. To je problem koji traje 20 godina, ne može se očekivati da će se riješiti u nekoliko mjeseci”, upozorio je Tomašević.

Naime, zeleno-lijeva gradska vlast smatra da održavanje ovakvog stadiona puno košta i da nema više nikakvog smisla bacati novac u bunar, tako da se pitanje stadiona mora riješiti. U tome imaju podršku vodstva i Skupštine GNK Dinamo, odakle su sredinom prosinca pozvali Grad da pomogne u gradnji stadiona tako što će Dinamu dati pravo izgradnje stadiona, pa će klub onda sam, zajedno sa svojim investitorima, odraditi čitav projekt.

Po nekim prijašnjim projekcijama čitav posao, od rušenja do izgradnje stadiona od tridesetak tisuća mjesta, stajao bi oko 60 milijuna eura, a iz Dinama stižu najave da raspolažu potrebnim kapitalom.

Barićev stadion

Dinamo je uoči izbora izašao sa svojim rješenjem o izgledu novog stadiona koji je napravio Otto Barić mlađi, kandidat za dogradonačelnika u timu Jelene Pavičić Vukičević. Prema Barićevu prijedlogu, novi stadion imao bi kapacitet 34.000 mjesta, uz velike parkirališne kapacitete. Sva su mjesta na stadionu sjedeća i natkrivena, previđen je fan shop na stadionu, kao i klupski muzej i dodatni komercijalni sadržaji na sjevernoj tribini. Ranijih godina bilo je i drugih prijedloga, no najprije treba postići formalni sporazum o gradnji, a tada bi se vidjelo i kako će izgledati budući stadion, piše Jutarnji.

Problem s Mamićem

Još kao gradski vijećnik Tomašević je više puta tražio da Grad Zagreb prestane financirati Dinamo sve dok o svemu u ovom klubu odlučuje Zdravko Mamić. U međuvremenu, Mamić je osuđen na 6,5 godina zatvora i nalazi se u bijegu u Hercegovini, kao i njegov brat Zoran.

Pritom nitko ne vjeruje da je Dinamovo vodstvo raskrstilo s njim, jer svi tamošnji ljudi – Barišić, Vlatka Peras, Amra Peternel, Krešimir Antolić i drugi dugogodišnji su Mamićevi suradnici.

Gradske vlasti se ne žele miješati u odnose koji vladaju unutar Dinama. Politička je procjena da napokon treba riješiti pitanje gradnje novog stadiona u Maksimiru, a Mamić je ionako problem hrvatskog pravosuđa. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA

.