Koronavirus – u Hrvatskoj 7956 novozaraženih, doznaje HTV

Koronavirus – u Hrvatskoj 7956 novozaraženih, doznaje HTV

U Hrvatskoj su 7956 novozaražene osobe, doznaje HTV. Nove, strože epidemiološke mjere stupile su na snagu u ponoć, kako bi se zaustavilo širenje zaraze koronavirusom. Dodatno se ograničavaju okupljanja. Poslodavci, kad god je moguće, trebaju organizirati “rad od kuće”. Maske su obvezne na vjerskim obredima i kulturnim događajima. U radu ugostiteljskih objekata nema promjena, ali najavljuju se veće kontrole. Porast broja novozaraženih nastavljen je i ovaj tjedan. Javlja HRTV.

“Problem je što se EU COVID potvrde temelje na PCR testu”

– S medicinske strane brzi test u posljednjih godinu je dovoljan za potvrdu oboljenja i za stavljanje u izolaciju, kao i svih kontakata. Do sada je bilo potrebno potvrditi ga PCR-om više zbog administrativnih razloga, rekla je dr. Vesna Višekruna Vučina, dežurna epidemiologinja HZJZ-a.

Stipaničev: Situacija se mijenja iz sata u sat 

U šibenskoj bolnici je trenutačno pet slobodnih respiratora. Kristijan Stipaničev, ravnatelj Opće bolnice Šibensko-kninske županije, kazao je u HTV-ovom Studiju 4 da su jučer ujutro bila slobodna četiri respiratora, a u podne je već i zadnji bio popunjen. Situacija se mijenja iz sata u sat, napomenuo je.  

Broj novozaraženih u županijama u posljednja 24 sata: 

– U Primorsko-goranskoj županiji je 841 novozaražena osoba
– U Zadarskoj županiji je 396 novozaraženih, a jedna osoba je preminula
– U Virovitičko-podravskoj županiji 43 novopozitivnih
– U Požeško-slavonskoj 80 novozaraženih
– U Sisačko-moslavačkoj županiji 262 novozaraženih
– U Istarskoj županiji je 283 novozaraženih, a jedna osoba je preminula 
– U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je 87 novozaraženih osoba

Capak: Posljedice velikog broja novooboljelih vidjet ćemo za 10-14 dana 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je, gostujući u središnjem Dnevniku, da smo izravno sa silaznog kraka krivulje 4. vala u kojem je dominirala delta ušli u 5. val s omikron-varijantom. Dodao je i da ćemo posljedice velikog broja novooboljelih osjetiti za 10 do 14 dana.

– Mi još uvijek nemamo apsolutnu dominaciju omikrona u svim dijelovima Hrvatske nego je to nepravilno raspoređeno, najviše u Zagrebu i okolnim županijama. Ali imamo istovremeno i nepridržavanje epidemioloških mjera, imamo necijepljeno stanovništvo i zbog toga nam se sada epidemiološka situacija pogoršava. Za sada te brojke još nisu tako dramatične, to je nekih 7000 prosjek zadnjih nekoliko dana, ali smo do 5. siječnja još uvijek imali pad i hospitalizacija i osoba na respiratoru i umrlih, kazao je Capak. 

Splitsko-dalmatinska županija i dalje je pri dnu kada je riječ o procijepljenosti. Zanimljivo je da s porastom broja zaraženih raste i broj testiranja i docjepljivanja trećom, no ne i cijepljenja prvom dozom. U županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo uspješno se nose s povećanim brojem PCR testiranja i zasad uspijevaju održati ritam obrade uzoraka. No s obzirom na to da broj testiranja raste, unatoč povećanom broju punktova, na nalaze bi se moglo čekati i dulje od 24 sata.

– Pozivam, na prvom mjestu sve koji se nisu cijepili da se dođu cijepiti, a sve koji su se cijepili da dođu primiti treću dozu jer zaštita cijepljenjem je jedino što nam može pomoći da se vratimo na neke normalne brojke i da ne živimo ovako kako sada živimo, kazao je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.  Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA