Vatrogasci često gase domove prepune oružja

Vatrogasci često gase domove prepune oružja

foto ilustracija koja se odnosi izravno na spomenuti događaj (vatrogasci VZ BPŽ) demos media

Vatrogasci ne razmišljaju puno kada dobiju dojavu da gori nečija kuća, jer njihova je misija spasiti ljudske živote i imovinu. To zna biti i pogibeljno za gasitelje jer ih na intervencijama nerijetko zatekne situacija da se u opožarenom objektu nalazi oružje, streljivo, pa i eksplozivna sredstva. Ne jednom se dogodilo da je intervencija morala biti prekinuta zbog aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava. Sve se to proteklih godina događalo vatrogascima u Slavoniji i Baranji, a posljednji se slučaj zbio u petak, priopćila je policija, na istoku Osječko-baranjske županije. Javlja GLAS SLAVONIJE

Paljenje ulja u kuhinji koštalo je 24-godišnjaka posjete liječniku jer je prilikom gašenja vatre lakše ozlijeđen, a još više ga je “zaboljela” policijska kaznena prijava jer je u kući tijekom očevida pronađena veća količina droge, streljiva i oružja. Sve se zbilo u petak kada su vatrogasci i policija dobili dojavu o požaru koji je izbio u kuhinji obiteljske kuće na istoku Osječko-baranjske županije (ne navodi se ime mjesta). Požar je brzo ugašen od vatrogasaca, a 24-godišnjem vlasniku pružena je liječnička pomoć zbog lakših ozljeda. No problemi su za njega počeli nakon očevida policije, kada je utvrđeno kako je požar izazvan zapaljenjem ulja u posudi za kuhanje. No policajci su, osim oštećenih kuhinjskih elemenata, u kući pronašli još nešto – drogu i oružje.

Istraga traje

Policajci su, naime, pronašli i oduzeli više od 600 grama marihuane, više od 60 grama amfetamina, razni pribor za pripremu i prodaju narkotika, oko 150 komada streljiva i pištolj “olovku”, gotovo šest kilograma sitno rezanog duhana pripremljenog za ilegalnu prodaju. Protiv vlasnika oduzete droge, oružja i duhana policija podnosi kaznenu prijavu. Mladić sada ima “glavobolju” zbog štete u kući, ali i zatvorske kazne koja bi mogla uslijediti nakon istrage nadležnog državnog odvjetništva, a potom i vrlo izvjesnog sudskog postupka. Kako doznajemo, istraga se nastavlja, sve u cilju pronalaženja karika oko 24-godišnjaka, od koga je drogu nabavljao te komu ju je prodavao.

Sličan se događaj zbio i na đakovačkom području u lipnju prošle godine. Požar po dobrome nije zapamtio đakovački par jer, osim što im je na kući nastala velika materijalna šteta, kazneno ih je prijavila i policija zato što su tijekom očevida u opožarenoj kući pronašli stabljike marihuane.

Otkrili i ‘travu‘

Naime, policajci koji su došli obaviti očevid u kući u Đakovu, pronašli su ne samo štetu od vatre nego i marihuanu. Požar na kući 53-godišnjaka nastao je zbog tehničkog kvara na električnim instalacijama. Požar se proširio na strop i krov kuće, koji je u cijelosti izgorio, a požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đakovo. Vlasniku je nastala materijalna šteta od oko 50 000 kuna, a u požaru, srećom, nije bilo ozlijeđenih osoba. “Tijekom očevida policijski službenici pronašli su i od 53-godišnjaka oduzeli 18 stabljika droge marihuane. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 53-godišnji vlasnik kuće i 42-godišnja hrvatska državljanka počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu”, rekli su tada iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Oružje u opožarenoj kući u vikend-naselju Karašica spriječilo je brzo gašenje od strane vatrogasaca u kolovozu 2019. godine. Vatrogasci su vikendicu gasili samo izvana jer su od vlasnika doznali da se u unutrašnjosti nalazi lovačko oružje i patrone. Policija je vrpcama ogradila područje oko vikendice i zabranila pristup zbog opasnosti od aktiviranja oružja. Nakon lokaliziranja požara vatra je potpuno ugašena. Milan Bugarić

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA