Plenković o Pupovcu na Dodikovom derneku: Pupovac u Banjoj Luci nije imao nekakvu posebnu ulogu

Plenković o Pupovcu na Dodikovom derneku: Pupovac u Banjoj Luci nije imao nekakvu posebnu ulogu

KBC Split obišli su premijer Plenković i ministar Beroš pozvavši građane da situaciju shvate ozbiljno i da se cijepe. Premijer Plenković kasnije je u razgovoru s novinarima komentirao aktualnosti, između ostalog situaciju u BiH.

Premijer Plenković je u razgovoru s novinarima komentirao aktualnosti, između ostalog situaciju u BiH.

Napomenuo je da je u prosincu bio u Sarajevu, odakle su poslali vrlo jasnu poruku o teritorijalnoj cjelovitosti BiH. Večeras će premijer, rekao je, imati radnu večeru s Bakirom Izetbegovićem u Dubrovniku, gdje će razgovarati o suradnji i budućnosti BiH, kao i odnosima Hrvatske i BiH.

U Banjoj Luci brojnim je svečanostima, pa i vojnom paradom, obilježen 9. siječnja, Dan Republike Srpske. Tamo je bio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, piše HRT

– Što se tiče ovoga što se dogodilo u Banjoj Luci i što se tiče prisutnosti gospodina Pupovca, on je tamo bio samo na toj akademiji, išao je u svojstvu predsjednik SNV-a. Koliko ja znam postojala je i dosta značajna i potpora u pogledu obnove banovine nakon potresa, i s te strane on niti je tamo govorio nešto niti je imao nekakvu posebnu ulogu. A što se tiče poruka: mi smo protiv svih poruka koje imaju secesionističke, separatističke konotacije za BiH. Naprotiv, želimo da zemlja dobro funkcionira, i to je naš stav, kristalno jasan od početka, rekao je premijer između ostalog.

Komentirao je i spomen-ploču majoru JNA Milanu Tepiću u Banjoj Luci, rekavši da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagirati, ministar Gordan Grlić Radman već će danas uputiti prosvjednu notu. S tim u vezi reagirao je i župan bjelovarsko-bilogorski, kao i gradonačelnik Bjelovara, podsjetio je.

– Mi smo apsolutno svi zgroženi s obzirom na Barutanu, s obzirom na broj poginulih tada. Prema tome za nas je bilo kakva spomen ploča neprihvatljiva, deplasirana i osuđujemo to – rekao je.