Koga štiti šef policijskog sindikata Srbije i zašto u javnost nisu došle snimke iz kluba ‘Gotik‘?

Koga štiti šef policijskog sindikata Srbije i zašto u javnost nisu došle snimke iz kluba ‘Gotik‘?

Mijailović pretpostavlja da je i Matej Periš konzumirao opijate, a sve se temelji na “tragovima narkotika pronađenima u kombiju”

Tjedan dana od nestanka Splićanina Mateja Periša (27), dok potraga na rijekama i obalama traje, novih službenih informacija nema. Posljednje službeno priopćenje dao je u četvrtak Nenad Stefanović, viši javni tužitelj u Beogradu.

Njegova izjava uslijedila je nakon izjave Veljka Mijailovića, predsjednika Policijskog sindikata Srbije, o narkoticima koje su navodno imali mladići iz Splita koji su došli u Beograd 30. prosinca. Sukladno tim njegovim saznanjima, Mijailović pretpostavlja da je i Matej Periš konzumirao opijate, a sve se temelji na “tragovima narkotika pronađenima u kombiju” s kojim su Splićani došli, javlja Slobodna Dalmacija.

S druge strane viši tužitelj Stefanović je izjavio kako su “u cilju pronalaska nestalog, donijete naredbe za izuzimanje snimaka sigurnosnih kamera, kao i naredbe za vještačenje DNK profila s mjesta gdje je mladić viđen posljednji put”. Pritom, tužitelj nije spomenuo nikakvo toksikološko vještačenje koje je neophodno da bi se utvrdila eventualna prisutnost opojne droge.

Neslužbene informacije

Znakovito je i što je u svom priopćenju istaknuo važnost službenih izvora.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Više javno tužilaštvo u Beogradu jedini daju i davat će službene informacije o potrazi za nestalim državljaninom Hrvatske Matejem Perišom. Sve druge informacije koje se pojavljuju u medijima nisu službene, niti potvrđene, jer ovo tužilaštvo u suradnji s MUP-om aktivno sudjeluje i usmjerava potragu za nestalim mladićem – izjavio je Stefanović.

S kojim ciljem Veljko Mijailović plasira informacije o konzumaciji droge, za sada nije jasno, ali iznimno detaljno je iznio pretpostavke o tome što i kako se konzumiralo te na koji način opijati djeluju. Ustvrdio je i kako su Splićani drogu donijeli sa sobom, isključivši mogućnost da su je kupili ili dobili u Beogradu, možda i u samom u klubu u kojem su bili kobne večeri.

Alkohol i droge

Nije poznato je li proveo istragu o tome paralelno s mjerama traganja ili pretpostavlja. Isto tako je naglasio kako su od Matejevih prijatelja od početka istrage dobivali “rezervirane informacije”. Ukratko prepričano, proglasio ih je osobama sklonim uživanju droga i lažljivcima, a ponašanje Mateja Periša pripisao je utjecaju alkohola u kombinaciji s drogom.

Njegova izjava ne bi bila neobična da je Matej Periš počinitelj kaznenog djela ili kriminalac s dosjeom koji se našao u sukobu s policijskim službenikom. Čelnici sindikata istupaju, naime, uvijek kako bi obranili svoje članstvo i pojasnili policijske ovlasti u slučajevima kada se sumnja na njihovo prekoračenje.