Stožer donio nove mjere, evo koje su i kad stupaju na snagu…

Stožer donio nove mjere, evo koje su i kad stupaju na snagu…

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 3911 novi slučaj nakon što je dva dana za redom potvrđeno najviše zaraženih od početka pandemije – u srijedu 8587, pa u četvrtak 9058. No, u posljednja 24 sata bilo je značajno manje testiranja zbog blagdana – testirane su 9062 osobe te je udio pozitivnih i dalje visokih 43 posto. Udio pozitivnih od ukupno testiranih iznimno je visok u pojedinim županijama te mnogi upozoravaju kako kapaciteti za testiranje u Hrvatskoj nisu dovoljni i da bi stvarni broj zaraženih mogao biti znatno veći.

Iz splitske bolnice danas su upozorili kako je situacija dramatična i da je kod njih došlo do naglog porasta hospitaliziranih covid oboljelih. Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović s ravnateljom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom sazvao je konferenciju za medije oko epidemiološke situacije i mogućih novih ograničenja.

Do izjava Božinovića i Capaka dolazi nakon što je ministar obrazovanja Radovan Fuchs ranije poručio da nastava u školama počinje u ponedjeljak, kao što je i predviđeno nastavnim planom te da će se o prelasku na online nastavu odlučivati na regionalnoj razini. Istaknuo je da za škole ostaju iste mjere te da će učenici od petog razreda nadalje na nastavi morati nositi maske bez obzira na razmak.

Izmjene mjera oko okupljanja

Božinović je rekao da su završili dogovore unutar Stožera oko nekih izmjena odluka oko okupljanja. “Brojevi nam rastu, najvjerojatnije kao posljedica širenja omikrona”, kazao je Božinović. Dodao je da su u kontaktu sa županijskim stožerima, pogotovo onima u čijim je županijama zabilježen veliki rast zaraženih, poput Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko-neretvanske županije.

Rekao je da će u ponedjeljak na snagu stupiti “rješenja” za širenje zaraze te da će i dalje pratiti razvoj situacije u Hrvatskoj i u drugim zemljama koje se suočavaju s omikronom te da će ovisno o tome mijenjati odluke.

Zatim je predstavio mjere. “Zabranit će se javna događanja i okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba. Okupljanja s covid potvrdama više neće moći biti s neograničenim posjetiteljima, nego to ograničavamo na 200 osoba. Zabranjujemo sva javna okupljanja u zatvorenom s više od 25 osoba, a ne 50 kao ranije”, rekao je Božinović. Naglasio je i da na privatnim svečanostima neće više moći biti maksimalno do 30 osoba nego će ih od ponedjeljka moći biti najviše 20. Izuzetak su okupljanja s covid potvrdama na kojima će moći biti maksimalno 50 ljudi.

Rad od kuće gdje god je moguć

Božinović je naglasio kako ugostiteljskim objektima neće ograničavati radno vrijeme nego da će više kontrolirati stanje u objektima i pridražavanje postojećih mjera – nose li se maske i održava li se razmak. Ograničit će i broj gledatelja na sportskim najtecanjima. U zatvorenim prostorima moći će biti popunjeno maksimalno 20 posto tribina, dok će na otvorenom kapacitet biti 40 posto tribina.

Božinović je rekao da poslodavci moraju organizirati rad od kuće gdje god je to moguće. Javlja TELEGRAM


Uskoro opširnije…