BURNE REAKCIJE OKO OTKAZA U HOLDINGU Tomašević umiruje javnost, a doznaje se hoće li sindikati prihvatiti dokument Uprave

BURNE REAKCIJE OKO OTKAZA U HOLDINGU Tomašević umiruje javnost, a doznaje se hoće li sindikati prihvatiti dokument Uprave

Dokument o višku radnika kojeg je Uprava Zagrebačkog holdinga poslala sindikatima, izazvao je val reakcija, pa čak i kod zastupnika koji su u koaliciji s vladajućom platformom Možemo. Podsjetimo, SDP-ov zastupnik Renato Petek odluku Uprave da se na listi nalaze majke i trudnice nazvao je sramotnom i skandaloznom, a Holding se “brže bolje” oglasio kako bi demantirao informaciju da su radna mjesta zaštićenih radnika ugrožena. Iako se od sindikata traži suglasnost da se 30 radnika iz te skupine proglasi viškom, naglašavaju da otkaz neće dobiti.

“Valja odmah naglasiti kako otpuštanje osoba iz zaštićenih skupina nije namjera Uprave Zagrebačkog holdinga, jer bi se to protivilo osnovnim načelima i vrijednostima Uprave i Skupštine Društva. To nije niti moguće prema Zakonu o radu, odnosno takvo bi postupanje bilo nezakonito. Još jednom napominjemo da se ovim skupinama zaposlenika neće otkazivati ugovori o radu. Javlja ZAGREB INFO

Konkretno, trudnice, kao i radnice koje koriste rodiljni, roditeljski ili posvojiteljski dopust ili rade na pola radnog vremena radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, kao ni osobe iz drugih zaštićenih socijalnih kategorija, poput osoba s invaliditetom, neće i ne mogu biti otpuštene”, priopćili su iz Holdinga u srijedu.

Slično tvrdi i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Postoji lista i taj će se popis u savjetovanju utvrđivati između uprave i sindikata, a što se tiče onih s najnižim koeficijentima ja vjerujem da će oni ostati zaposleni u Holdingu samo na operativnim poslovima. Zaštićene skupine su zaštićene zakonom tako da ne mogu dobiti otkaz”, objasnio je.

Inače, na listi za otkaz nalazi se 544 radnih mjesta. Darko Kleiberger iz sindikata Zagrebparking kaže da to što je Tomašević sve prepustio Upravi, može biti dobro, ali i loše.

“Mislim da se oni baš ne snalaze previše u toj komunikaciji”, upozorava Darko Kleinberger.

Oporbu zanima zašto je dio radnika na popisu imenovan, a Mario Župan iz HDZ-a smatra da se radi o diskriminaciji te da se ide u politički revanšizam. O dokumentu Uprave Holdinga sindikati se moraju očitovati do 12. siječnja, a HRT neslužbeno doznaje da ga neće prihvatiti, nego će tražiti dopunu.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA