Dio liječnika nastavlja rad i nakon 65. godine, nema ih tko zamijeniti

Dio liječnika nastavlja rad i nakon 65. godine, nema ih tko zamijeniti

Ravnateljica Luca Lešić zahvalna je liječnicima jer pokazuju veliko razumijevanje i odlučuju odgoditi odlazak u mirovinuŽUPANJA – Nedostatak liječnika primarne zdravstvene zaštite kronični je problem u cijeloj državi, a iz Hrvatske liječnike komore prije dva mjeseca upozorili su da im nedostaje 207 liječnika obiteljske medicine, koliki je zbroj ugovorenih timova bez stalno zaposlenog liječnika kao nositelja tima. Javlja Glas Slavonije

Timovi bez nositelja

Liječnici primarne zdravstvene zaštite brinu za oko 80 posto zdravstvenih potreba Hrvatske, a tri puta ih je manje od bolničkih liječnika. Prema iznesenim podatcima trećina liječnika obiteljske medicine starija je od 60 godina, i veliko je pitanje tko će ih zamijeniti kada odu u mirovinu, jer mladih liječnika nema. Specijalizacije iz obiteljske medicine nisu im atraktivne, kao ni primarna zaštita općenito, i radije se odlučuju za specijalizacije iz bolničke zaštite.

Županjska Posavina pokrivena je s 22 tima obiteljske medicine, osam ih je zaposleno u Domu zdravlja, odnosno ugovoreno s HZZO-om, a 14 je timova koncesionara koji koriste ambulante u vlasništvu ove ustanove primarne zdravstvene zaštite koja skrbi za područje Županje te osam okolnih općina. I ona već godinama muku muči s nedostatkom liječnika obiteljske medicine.

U ovom trenutku, doznajemo od ravnateljice Luce Lešić, dva tima su bez nositelja, i to u ambulanti Račinovci – Đurići na istoku županjske Posavine, a nepopunjeno je i mjesto liječnika u ordinaciji u Cerni otkako je prije gotovo dvije godine iznenada preminuo tamošnji liječnik. Na raspisane natječaje nitko se ne javlja, zainteresiranih nema. Na sve veći broj timova bez nositelja, u kojima ordinacije nemaju svog stalnog liječnika, utječe i to što su domovi zdravlja u obvezi nakon odlazaka liječnika koncesionara u mirovinu preuzeti te ordinacije. Dužni su u njima organizirati rad kako pacijenti ne bi bili zakinuti, i kako bi zadržali kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite. U tim se ordinacijama izmjenjuju liječnici iz Doma zdravlja i koncesionari, iako bi svi pacijenti željeli imati svog stalnog liječnika.

Pedijatrijska ordinacija

Sredinom prosinca Dom zdravlja Županja morao je preuzeti i pedijatrijsku ordinaciju nakon što je dugogodišnja liječnica Marija Sabadoš, dr. med. spec. pedijatar otišla u mirovinu. I to je sada također tim bez nositelja, jer se na natječaj nitko nije javio.

– Od 13. prosinca doktorica je u mirovini i morali smo ordinaciju odmah preuzeti. Mjesec dana ranije o tome nas je obavijestila, tako da smo imali vremena ishoditi potrebne suglasnosti Ministarstva. Imamo ugovor s pedijatrima iz vinkovačkog Doma zdravlja i specijalistima obiteljske medicine, jer u pedijatrijskoj ordinaciji mogu raditi samo pedijatri specijalisti i specijalisti obiteljske medicine. Pacijenti i dalje imaju sve organizirano i uslugu na vrijeme – kaže ravnateljica. Napominje da se dr. Ivon Matić vraća u Gunju nakon specijalizacije obiteljske medicine i ordinacija više neće biti prazna.

I u ovoj će godini nekoliko liječnika napuniti godine života za odlazak u mirovinu, a ravnateljica se trudi zadrži ih, jer ih nema tko zamijeniti i maksimalno se trudi osigurati kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite.

– Sa svima njima redovito razgovaram, pozivam ih da još jednom razmisle o nastavku rada i nakon 65. godine života. Sve to ovisi o njihovoj volji, mogućnosti te zdravstvenom stanju. Dio ih je već odlučio ostati, uz ministrovo dopuštenje, a suglasnost se traži iz godine u godinu. Dogovorno se održavamo na broju, zahvaljujući dugogodišnjoj odličnoj suradnji, prijateljstvu i međusobnom poštivanju. Svima sam im jako zahvalna na velikom razumijevanju prema potrebama pacijenata i ovoga kraja – kaže.

Napominje da mnogo mladih iz županjske Posavine upisuje studij medicine, jako su dobri studenti, Grad i općine ih stipendiraju, ali se ne vraćaju, ostaju raditi u većim gradovima.

Marija Lešić Omerović

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA