Plenković: Stožer će vidjeti hoće li nam trebati nove mjere. Znam Matejevog oca, jako mi je žao…

Plenković: Stožer će vidjeti hoće li nam trebati nove mjere. Znam Matejevog oca, jako mi je žao…

Srpsko narodno vijeće (SNV) obilježilo je pravoslavni Božić u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković”. Na primanju se okupio i državni vrh Republike Hrvatske, predstavnici Grada Zagreba, kao i izaslanik Aleksandra Vučića, Veran Matić. 

Matić je poručio kako mu je neizmjerno žao što još nije pronađen nestali Splićanin Matej Periš te naglasio kako je potrebna i bolja suradnja generalno, pa tako i kada se govori o nestalima u ratu, javlja Dnevnik.hr

‘Ustrajat ćemo na obnovi i pronalasku nestalih u ratu’ 

Vučićev izaslanik dobio je i nagradu za rad na normalizaciji hrvatsko-srpskih odnosa, a Zaklada Solidarna nagrađena je priznanjem “Diana Budisavljević”. 

Premijer Andrej Plenković poručio je kako je vrijeme u kojemu živimo uistinu izazovno jer je obilježeno, među ostalim, pandemijom i elementarnim nepogodama. 

– Ustrajat ćemo i na primjerima obnove Banovine od razornog potresa, kao i na pronalasku svih nestalih osoba u Domovinskom ratu, osudi počinitelja ratnih zločina i normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije, pravima srpske nacionalne manjine – naglasio je. 

Tomašević izvukao novčić iz pogače 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je poručio kako je Zagreb dom za sve koji u njemu žive, bez obzira na nacionalnost ili vjersku pripadnost. Tomaševiće i izvukao i novčić iz pogače koja se tradicionalno dijeli. 

Predsjednik SNV-a, Milorad Pupovac rekao je kako su protekle godine mnogi ostali bez kuća na Baniji i dobili privremene smještaje te da su više boravili izvan njih, nego u njima. 

– Banija ne bi trebala biti ničija kuća, nego kuća u kojoj će živjeti ljudi. Kuća koja ima školu, štalu, spremište za usjeve, kuća u kojoj đaci koji su došli iz cijele Hrvatske mogu čitati Runjaninove stihove i slušati glazbu Mihanovićeve himne, jer Banija je kuća naše himne – rekao je Pupovac i dodao kako su zavodljive riječi političara i ekonomska nejednakost veći rizik od javnozdravstvene situacije. 

Na primanju su sudjelovali i Boris Milošević, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Uoči početka svečanog obilježavanja, zbor je zapjevao “Bolji život”. Božićni blagoslov udijelio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

‘Stožer će vidjeti hoće li biti potrebne nove mjere’ 

Premijer Andrej Plenković je nakon obilježavanja dao izjavu za medije i osvrnuo se na stanje s korona virusom, ali i na nestanak mladića Mateja Periša.