Milanoviću trojka, HDZ nema oponenta, a Možemo se susreće s realnošću…

Milanoviću trojka, HDZ nema oponenta, a Možemo se susreće s realnošću…

Što se tiče komunikacije, Milanoviću dajem trojku. Ima iznimnu ulogu u hrvatskoj demokraciji iz razloga jer ne postoji nikakva relevantna oporba. HDZ u ovom trenutku ni s desnice niti s ljevice nema oponenta, a Možemo doživljava susret s realnošću. SDP je u traženju sebe, pokušava se na različitim razinama isprofilirati, ali siguran sam da neće doći do raspada koalicije u Zagrebu, rekao je Jerko Trogrlić, politički analitičar, gostujući u “Studiju 4”.-

Oporba pokreće inicijativu za smjenu ministra Horvata, kojeg je prepoznala kao glavnog krivca u Vladi Andreja Plenkovića za kašnjenje obnove na Banovini i u Zagrebu.


– Sigurno da je njegovim radom nezadovoljan i sam premijer, ali kad to oporba radi na ovakav način, sigurno neće popustiti. Ta situacija neće stati s ovom interpelacijom koja će s obzirom na saborsku većinu proći neuspješno. Nezadovoljstvo građana će rasti i ne bih se iznenadio da do te smjene dođe na proljeće, ali ne kao posljedica ove interpelacije, rekao je Jerko Trogrlić.

– Previše bi bilo staviti teret samo na jednu osobu – ministra Horvata, ali kao zadužen za taj resor će snositi najveću političku odgovornost. Standard da dolazi do smjene ministara, ne zbog korupcijskih afera, nego zbog njihovog lošeg ili nedovoljnog rada, mislim da ne bi bio loš, dodao je.

Je li ovoj Vladi potrebna rekonstrukcija?

– Nemamo standard takav da se ministri mijenjanju jer nisu dovoljno dobri ili jer se netko umorio. To je posao koji određeni ministri rade već pet godina, to je posao koji nosi težinu, stres, frustracije i umor, u konačnici nekom se otvaraju i druge opcije u karijeri. Ne bi bilo nelogično da do toga dolazi, ali u Hrvatskoj dosad nismo imali ministre koji svojevoljno odlaze, bar ne prečesto, ili da netko pogotovo u Plenkovićevoj vladi odlazi jer nije dovoljno dobro radio svoj posao.

Trogrlić je rekao da ne bi bilo loše da dođe do rekonstrukcije, a smatra da bi najveći udar mogao biti na ministra Beroša zbog pandemije, ministra Horvata zbog situacije s obnovom nakon potresa…

– Mislim da ministra Banožića upravo spašava taj sukob s predsjednikom. Ministar Ćorić već neko vrijeme nije taj koji privlači negativnu pozornost. On nije netko tko donosi veliki plus na popularnost rada Vlade, ali sigurno nije onaj tko stvara problem na dnevnoj razini Plenkoviću, rekao je Trogrlić.