Paljba s Pantovčaka ! Milanović: ‘Banožić je totalni dibidus, laže! Pa pola Vlade je pod korupcijskim teretom ili je korumpirano‘

Paljba s Pantovčaka ! Milanović: ‘Banožić je totalni dibidus, laže! Pa pola Vlade je pod korupcijskim teretom ili je korumpirano‘

Milanović je izjavio kako mu ‘nije jasno zašto Vladi treba toliko dugo da provede odluku‘ vezano uz ponudu Vlade SAD-a za opremanje Hrvatske vojske borbenim vozilima pješaštva Bradley

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u srijedu je na konferenciji za medije na Pantovčaku rekao da bez opremanja kopnene vojske nema dugoročnog povećanja vojnih sposobnosti. Javlja Jutarnji list

– Kao vrhovnom zapovjedniku moj zadatak je osigurati nabavu opreme za kopnenu vojsku. O nabavi vozila Bradley raspravljalo se još prije dvije godine. Ovo što radim je zbog toga da ova nabava ne bi propala kao ona nabave izraelskih aviona – ustvrdio je Milanović.

– Ta su vozila još prije nekoliko godina izabrana od strane stručnjaka. Tih tisuću vozila koja sjede u pustinji u Kaliforniji i skupljaju prašinu. U programu Vlade kojeg je premijer predstavio Saboru jasno i kratko piše: “Do kraja 21. dovršit će se opremanje vojske borbenim vozilima Bradley” – rekao je predsjednik.

– I da nisu govorili te stvari, to piše u programu Vlade. Iza toga stoji premijer i većina. Nabava tih vozila bila je najpovoljnija zbog ponuđene cijene. Ukupna cijena, ‘total package’, iznosi otprilike 200 milijuna dolara, plus PDV. To je ono što se nije govorilo za Francuske avione koji su stari 20 godina – rekao je Milanović.

– Bez tih 200 milijuna eura ostaje Ministarstvo obrane. Nije proračun plus PDV, to je to. To ili imaš ili ostaješ bez toga. Vojska je bez toga ostala – rekao je predsjednik.

– To su vozila koja su odabrana na našu inicijativu. To je važno jer ima dijelova koji se više ne proizvode. Većina i skoro svi sustavi koje imamo su oni za koje se dijelovi uopće ne proizvode. Uz vozila doniraju se i 62 topa, 34 strojnice i 41 radio uređaj. Ponuda uključuje i financijsku donaciju od 45 milijuna dolara, simulatore, obuku, alate, transport… to nije mala stvar. – rekao je Milanović.

– Vojni vrh je jedinstven u zaključku da je to dobra ponuda. Moj savjetnik konstatira da se ta ponuda prihvati. Ona je procijenjena kao optimalna. Ovdje piše ponuda, ali to nije ponuda. To je naše traženje na temelju kojeg je nastala ponuda – rekao je predsjednik.

– Zašto je Hrvatska vojska stala iza nabave vozila Bradley? Vojska mora stati iza razine razvoja koju smo si sami zadali. Formiranje pješačke brigade je jedan od glavnih zahtjeva koje moramo ispuniti kao članica NATO-a. Vozilo Bradley je neophodno da bi postrojba postojala. Neke druge važne stvari koje nemamo su također potrebne, ali o njima ne govorimo – rekao je Milanović.

– Opremanje Bradleyjima samo djelomično zadovoljava potrebe ove brigade. Procjena stožera je da nam treba barem dvije milijarde kuna. Da ne ulazim u detalje s kojima se relativno dobro snalazim nakon 20 godina rada u ovom sustavu – rekao je predsjednik.

– Često imam posla s dibidusima. Glavni stožer smatra da treba prihvatiti američku ponudu jer se financijski vrlo povoljno nabavlja važno oružje. Iako premijer često govori da novac nije problem, novac je jedini problem. Zašto ta roba stoji na ledini? Stvar je u novcu. Svjesni smo izazova koji se odnose na nabavu vozila. To što se proizvodi je ništa u odnosu na druge sustave. Taj iznos je neznatan u odnosu na druge ponude. Kapaciteti hrvatske industrije taj rizik čine premostivim. Amerikanci su nam do sada donirali puno toga – rekao je Milanović.

– Nabava Bradleya imala bi pozitivne učinke na tvornicu u Slavonskom Brodu na koju se često zaklinjemo – rekao je predsjednik.

– Procijenjeno je da je tvrtka Đuro Đaković ima sposobnost ostvariti proizvodnju i servisiranje dijelova za vojna vozila. Mislim da bi i tvornica Borovo bila zainteresirana za takav posao. Dakle Đuro je po defaultu sposoban za to. To je procjena Amerikanaca. Nije mi jasno zašto je Vladi potrebno toliko sastanaka da bi se provela ova odluka – rekao je Milanović.

– Na kraju, i ministar obrane, Plenkovićev izbor, je ljetos bio u pentagonu zbog toga. Ovo pokazuje da njegovi ljudi u Ministarstvu obrane ne rade dobro svoj posao – rekao je predsjednik.

– Da sam ja ministar, dao bih ostavku. Ministar tvrdi jedno, ja drugo, a premijer se postavlja kao arbitar. Ministarstvo je osnovano radi vojske, a ne obrnuto. Ministarstvo bez vojske nema smisla – rekao je Milanović.

– Ponašanje Vlade i premijera šalje poruku svim budućim partnerima da se bez njegovog angažmana ne može donijeti niti jedna važna odluka. Cijelo vrijeme sam znao kamo to vodi, nisam sudjelovao u pregovorima jer to i nije pitanje vojske nego ministarstva. U pitanju je ogroman novac i pitanje je kako ćemo se s time nositi. Takvu odluku, da se nešto ne nabavi, nije donio Hranj, nego ekipa iz ministarstva. Ne mislim da su to napravili zbog HDZ-a, ali neka objasne zašto – rekao je predsjednik.