Šok nakon izjave epidemiologinje o ‘kvaziprehlađenima‘ i ‘malo šmrkavima‘: ‘Pa čemu onda covid potvrde?!‘

Šok nakon izjave epidemiologinje o ‘kvaziprehlađenima‘ i ‘malo šmrkavima‘: ‘Pa čemu onda covid potvrde?!‘

Voditeljica Službe za epidemiologiju splitskog NZJZ dr. Diana Nonković izazvala je pravu buru svojim objašnjenjem

Voditeljica Službe za epidemiologiju splitskog NZJZ dr. Diana Nonković izazvala je priličnu buru svojom izjavom da ‘ne moraju svi koji su preboljeli covid dobiti EU digitalnu potvrdu’.

Još je kazala: ‘Testiranje nije zbog toga da bi netko da bi dobio covid potvrdu nego zbog epidemiološke situacije da sačuvamo naš zdravstveni sustav, smanjimo preopterećenje liječnika koji rade s onim najugroženijima među nama. Testiranje je predviđeno za one koji imaju ozbiljne simptome, a svi oni koji su malo šmrkavi, kvaziprehlađeni nek ostanu kod kuće, piju tople tekućine, snižavaju temperaturu. Neka se ponašaju zapravo kao da su pozitivni.’

No, s njom se ne slažu liječnici opće prakse, piše Slobodna Dalmacija.

– Ponavljam u sebi rečenicu koju je danas izgovorila dr. Diana Nonković: ‘Ne treba svaki oboljeli imati covid potvrdu’. Čula sam tu izjavu na radiju i ne znam kako bih to komentirala. Pitam se čemu onda covid potvrde – zbunjena je naša sugovornica, inače liječnica opće prakse (podaci poznati redakciji op.a.).

Na PCR testiranje preko uputnice čeka se tjedan dana. Dok dođu na red za testiranje, svi bi trebali ostati kod kuće čak tjedan dana sa sumnjom na covid-19, a za tjedan dana test bi mogao biti negativan.

Izjave Diane Nonković zbunile su mnoge i izazvale dodatni kaos u ionako dovoljno kaotičnoj situaciji.

– Ja sam za postroženje mjera i apsolutno sam za širu primjenu covid potvrda, ali nije u redu da ove osobe koje se sada nama javljaju, traže testiranje, u izolaciji su, ne stignu na vrijeme na testiranje, mogu samo dobiti potvrdu da su bili vjerojatan slučaj. S tom potvrdom ne mogu ništa – poručila je splitska liječnica koja skrbi o tisućama pacijenata.

Uz to, valja napomenuti, postoje građani kojima ističe valjanost EU potvrde, a sada su oboljeli od covida-19 pa se zbog toga ne mogu cijepiti neko vrijeme. Oni ostaju u neobranom grožđu jer nemaju potvrdu da su preboljeli, a nije im preporučljivo cijepiti se u tako kratkom roku nakon preboljenja koje im nigdje nije službeno evidentirano