Genijalno hrvatsko pravosuđe sudilo generalu Zagorcu 19 godina. Došla zastara i pogledajte koliko mu sad moramo platiti odštete…

Genijalno hrvatsko pravosuđe sudilo generalu Zagorcu 19 godina. Došla zastara i pogledajte koliko mu sad moramo platiti odštete…

Sumnjalo se da je Vladimir Zagorec nezakonito odobrio obnovu vikendice Antuna Šporera

Proces protiv umirovljenog generala i bivšeg pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca zbog nezakonite obnove vikendice nekadašnjeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera nedavno je obustavljen na Vrhovnom sudu RH jer je nastupila zastara. Zagorca se teretilo da je odobrio gotovo 1,1 milijun kuna za obnovu Šporerove vikendice jer su ju uništile hrvatske postrojbe tijekom Domovinskog rata. Proces je čak četiri puta ponavljan, a te optužbe nisu pravomoćno dokazane. Zbog zastare kaznenog progona suđenje više nije moglo biti nastavljeno. Piše TELEGRAM

Telegram na Županijskom sudu u Zagrebu doznaje da će sada iz proračuna tog suda odvjetnicima koji su zastupali Zagorca i suokrivljene u ovom procesu biti isplaćeno nešto manje od 690 tisuća kuna sudskih troškova. Paradoks je to koji se u hrvatskom pravosuđu ne viđa rijetko, a ovdje je posebno zanimljivo da je ogroman trošak napravljen jer je suđenje trajalo 19 godina.

Jedan odvjetnički ured za to je vrijeme napravio oko 276 tisuća kuna troškova, drugi nešto više od 250 tisuća, te treći gotovo 157 tisuća kuna troška.

Nagrada Šporeru za političku podršku?

Šporerova vikednica te teniski teren uz nju, prema optužnici, obnovljeni su još 1997. godine. Ta se obnova tijekom cijelog sudskog procesa povezivala sa zagrebačkom političkom krizom te godine, kada je upravo Antun Šporer, koji je bio jedan od dvojice ondašnjih oporbenih vijećnika HSS-a, digao ruku za HDZ i osigurao toj stranci većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Šporer je postao potpredsjednik Skupštine, pa se nagađalo da mu je obnova u ratu uništene vikendice bila nagrada. MORH je obnovu odobrio u lipnju te godine, a za radove je platio nešto manje od 1,1 milijun kuna.

Tko je uništio Šporerovu vikendicu?

Šporerova nekretnina uništena je za vrijeme srpske okupacije i tijekom sukoba u akciji oslobađanja. Nakon akcije Maslenica do kolovoza 1995. koristile su je i postrojbe Hrvatske vojske. Obnova je na kraju odobrena kao da je kuću devastirala samo Hrvatska vojska. To je, prema državnom odvjetništvu, bilo nezakonito, jer je nekretnina oštećena djelovanjem neprijateljske vojske.

Osim Zagorca i Šporera, optužnicom su bili obuhvaćeni i Matko Kakarigi, bivši načelnik Uprave za graditeljstvo i zaštitu okoliša MORH-a, te njegov pomoćnik Juraj Vojković. Proces, koji je počeo 2002., ponavljan je čak četiri puta, da bi u konačnici sva palo u zastaru.

Je li Tuđman naredio obnovu?

Zanimljivo je da je tijekom suđenja ondašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Pavao Miljavac potvrdio da je potpisao dokument iz kojeg je proizlazilo da je Šporerovu kuću uništila Hrvatska vojska.

Objasnio je kako je do toga došlo: “Predsjednik Tuđman mi je rekao da ima podatak da je Šporerovu vikendicu devastirala Hrvatska vojska i da izvidim o čemu se radi te ima li mogućnosti da se šteta sanira. Meni je to bilo dovoljno”.