Hoće li Bulj zažaliti zbog nasrtaja na Grbina? Jedini SDP-ovac u sinjskom Gradskom vijeću mogao bi uskratiti ključnu ruku podrške za prvi proračun Mostovog gradonačelnika…

Hoće li Bulj zažaliti zbog nasrtaja na Grbina? Jedini SDP-ovac u sinjskom Gradskom vijeću mogao bi uskratiti ključnu ruku podrške za prvi proračun Mostovog gradonačelnika…

Procjenjujući što bi moglo uslijediti kao posljedica neugodnih scena na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Hrvatskog sabora, Gradski odbor HDZ-a u Sinju izrazio je zabrinutost za većinu koja u lokalnom vijeću podržava gradonačelnika Mira Bulja (Most).

Doista, hoće li trenutak na rubu incidenta – kada je Mostov zastupnik Nino Raspudić napustio svoje mjesto u sabornici i došao pred klupu u kojoj je sjedio predsjednik SDP-a Peđa Grbin te mu se unosio u lice, a u nedalekoj blizini stvorili su se i mostovci Bulj Marin Miletić – dovesti u pitanje prešutnu, ali u dosadašnjoj praksi neupitnu neformalnu koaliciju Mosta i SDP-a u Sinju?

Prvi čovjek Sinja je od konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća, uz potporu devet stranačkih kolega iz Mostovih redova, uvijek imao i potrebnu desetu ruku podrške, onu Nikole Vučkovića, jedinog predstavnika socijaldemokrata u parlamentu pod Kamičkom. Tko je pratio zbivanja, mogao se uvjeriti da je prije svake njegove suglasnosti bilo trgovanja. Doznaje Slobodna Dalmacija

U pravilu, radilo se o “sići”, ali je činjenica da su u Mostu uvažavali prijedloge ili amandmane SDP-ova vijećnika, a on je poslije toga uredno davao svoj glas većinskoj opciji. Unatoč kasnijem “pranju ruku”, svatko tko je vidio događanja u sabornici najvjerojatnije je zaključio da je postupak zastupnika Raspudića prema Grbinu bio na rubu fizičkog incidenta.

– Ostaje za vidjeti hoće li sinjski SDP, dok mu čelnici Mosta na državnoj razini prijete i umalo tuku predsjednika, u Sinju postati žetončić Mira Bulja – znatiželjni su sinjski HDZ-ovci, ne bez dvostrukih mjerila, jer je upravo vladajuća stranka na nacionalnoj i županijskoj, te mnogim lokalnim razinama i nakon svibanjskih lokalnih izbora posegnula za istim receptom s ciljem osiguravanja vlasti.

Odgovor će biti poznat već sutra, u srijedu, kada se okupi Vijeće kojemu će gradonačelnik predložiti proračun za 2022. godinu. Bulju od preuzimanja upravljanja Sinjem nikada do sada, kada mu treba 10 ruku za proračun, nije bila potrebnija ruka SDP-ova vijećnika.

Stranački čelnik Grbin nije baš najomiljeniji među dobrim dijelom sinjskih SDP-ovaca, što je i njemu svakako poznato. Stoga je upitno kako će se on postaviti u odnosu na buduću suradnju stranke koju vodi sa sinjskim Mostom. Hoće li zatražiti da njihov gradski vijećnik uskrati potporu većinskoj opciji i njegovu lideru Bulju ili će prepustiti sinjskoj podružnici da sami odluče kako će postupiti.

Oko svih ovih dvojbi i mogućeg raspleta upitali smo i sinjskoga gradonačelnika:

– Istina je da je SDP-ov vijećnik uglavnom glasovao za naše prijedloge. S prijedlogom proračuna pred Gradsko vijeće idem bez ikakvog straha. Ako svih 10 vijećnika koji nisu s naše liste rušenjem proračuna žele izazvati izbore, od toga ne bježim.

Poznato mi je, međutim, da dobar dio njih ne želi na izbore i upravo s te strane mi stižu signali da za proračun mogu računati i na njihovu ruku. Naravno da njihova imena ne mogu otkriti.