Malim proizvođačima potrebno udruživanje: Bogati gosti traže vrhunsko i domaće

Malim proizvođačima potrebno udruživanje: Bogati gosti traže vrhunsko i domaće

Kolika je stvarna povezanost zelene s plavom Hrvatskom kada se govori o plasiranju vrhunskih domaćih proizvoda u hotele i vrhunske restorane? Zamisao je odlična, no realizacija zapinje zbog toga što mnogi mali proizvođači ne mogu sami funkcionirati na tržištu već im je potrebno udruživanje. A na turističkom tržištu gosti visoke platežne moći traže upravo vrhunsko i domaće. Javlja HRTV

Kada je prije 12 godina otvorila vinariju u Podunavlju, Jasna Antunović uvjerila se da na vinskim kartama luksuznih restorana i hotela na Jadranu vrhunska domaća vina gotovo nisu zastupljena. U tome je vidjela svoju priliku.

– Na tragu butik vinarije s posebnim serijama za visokoplatežnu klijentelu. Upravo me to i dovelo. Nije bio plan u samom početku, jednostavno činjenica da su ovog trena čak 6 naših vina u 90 plus bodova na međunarodnim ocjenjivanjima, rekla je Antunović, vinarica iz Dalja.

Danas 80% proizvedenoga vina plasira na Jadran, a novi izazov joj je klijentela s jahti.

Vrhunske domaće proizvode, među njima zaštićeni slavonski kulen i kobasicu, proizvodi Vlado Ferbežar iz Otoka. Prepoznatljiv je po kvalitetnom mesu crnih slavonskih svinja.

– Radim već nekih 4-5 godina s našom obalom. Počeo sam s Jadranka hotelima i tu i svježe meso dostavljam, odojke i sve, plus suhomesnato i ostalo, da bi prije 2-3 godine počeli i s Valamarom isto, naveo je Ferbežar, proizvođač suhomesnatih proizvoda od crnih svinja.

Da su domaća, vrhunska hrana i piće, dio doživljaja Hrvatske, već su odavno shvatili u hotelima s više zvjezdica.

– Nama je strateška odrednica da koristimo domaće, a i logično je da koristimo naše proizvode jer ne želimo strancu dati ono što ima i kod sebe doma rekao je Dario Kinkela, direktor sektora hrane i pića u Valamaru.

– Njih jednostavno treba poticati na udruživanje jer hoteli prihvaćaju samo ponudu koja je stalna, kontinuirana i količinski i standardima kvalitete, objasnio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Svjesni su toga i mali proizvođači, a Agroklaster u Vukovarsko-srijemskoj županiji upravo se bavi njihovim udruživanjem.

– Imamo hotele sa 3, 4 zvjezdice koji prevladavaju i jako mali broj hotela s 5 zvjezdica koji mogu kupiti domaći proizvod, istaknuo je Zdenko Podolar, direktor Agro-klastera Vinkovci.

– Četiri zvjezdice i niže ne mogu navodno podnijeti tu cijenu, a naša proizvodnja je skuplja, a tu nije samo proizvodnja, pa veliki trošak transporta isto, naveo je Ferbežar, proizvođač suhomesnatih proizvoda od crnih svinja.

Udruživanje, zbog jednostavnijeg plasmana, ali i manjih troškova – sjajna je ideja. Jer dio doživljaja Hrvatske kod gostiju koji traže više može se ostvariti upravo putem domaćih vrhunskih proizvoda. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA