Benčić: Treba imenovati Povjerenstvo koje bi nadziralo pregledavanje potpisa

Benčić: Treba imenovati Povjerenstvo koje bi nadziralo pregledavanje potpisa

Ustavni sud je jučer odlučio da su COVID potvrde u zdravstvu i socijalnom sektoru opravdane i nediskriminirajuće, te da nema razloga za ocjenom ustavnosti. O COVID potvrdama u javnom sektoru Ustavni sud će odlučivati potkraj siječnja kada dođe tražena dokumentacija od Vlade Republike Hrvatske. Nacionalni stožer za civilnu zaštitu svaku iduću mjeru morat će obrazložiti i objasniti javnosti. Sandra Benčić iz platforme Možemo kazala je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kako jučerašnje odluke Ustavnog suda nisu neočekivane, jer je Ustavni sud ponovio neka stajališta koja je već naveo, a to zabrinjava.  Vijest objavio HRTV

Benčić: Veliko narušavanje načela vladavine prava

– Ustani sud je ponovio svoj stav da nije nadležan, dakle, proglasio se nenadležnim da odlučuje o tome hoće li se odluke o ograničavanju ljudskih prava donositi po članku 16. ili po članku 17., te je to prepusti saborskoj većini, koja je ista ona većina koja tvori Vlade. A to je osnova našeg zahtjeva koji smo podnijeli za ocjenu ustavnosti za COVID potvrdama u javnim službama, kazala je.

Dodala je kako je tako dozvoljeno Vladi da sama uređuje i ograničavanja pitanja ljudskih prava. Naglasila je kako je po njoj izrazito veliko narušavanje načela vladavine prava i nešto o čemu je potrebna dulja javna diskusija.

Istaknula je kako je ipak dobro što se jučer naglasilo da postoji ipak razlika o razmjernosti i nužnosti između uvođenja COVID potvrda u zdravstvu i socijalnom sektoru i onoga o čemu će se odlučivati, a to je opća obaveza uvođenja COVID potvrda u javni sektor. 

Kolarić: Postoji prostora za poboljšanje

Potpredsjednik SDP-ovog Zdravstvenog savjeta Branko Kolarić rekao je kako su COVID potvrda zamjena, jer Hrvatska nema obavezno cijepljenje, te da potvrde osiguravaju smanjenje rizika obolijevanja za one osobe koje nisu cijepljene.

– One imaju smisla u smanjivanju epidemiološkog rizika. Ono što je Ustavni sud rekao, kako se treba obrazložiti odluke o COVID potvrdama, apsolutno treba, jer u cijeloj ovoj krizi mi imamo donošenje odluka bez dokumentacije kako i zašto su donijete. Sigurno ćemo se ovim baviti idućih deset godina gledajući što se događalo, rekao je.

Kolarić je kazao kako nema zapisnika niti materijala na odluke Znanstvenog vijeća, kojem i on bio član, ali i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

– A to bi poboljšalo odgovor građana na mjere, dodao je.

Istaknuo je kako postoji prostora za poboljšanje.    

Bošnjaković: Odluka Ustavnog suda je dobrodošla

Dražen Bošnjaković 
iz HDZ-a kazao je kako Nacionalni stožer civilne zaštite mora napraviti formalno obrazloženje gdje će se točno navesti zašto je neka mjera uvedena.

Smatra da je odluka Ustavnog suda dobrodošla.

Bošnjaković je naglasio kako je Ustavnu sud jučer sve konkretno obrazložio, te da nema diskriminacije što se tiče uvođenje COVID potvrda, te da se pazilo na one najranjivije osobe. 

Grmoja: Imali smo dvostruka mjerila i dvostruke kriterije, Benčić: Treba uvesti neovisno tijelo za kontrolu potpisa

Nikola Grmoja
 (Most) istaknuo je kako se odnos snaga u Hrvatskom saboru može promijeniti jedino referendumom za koji je Most prikupljao potpise.

– Mi želimo promijeniti članak 17. i u njega uvesti epidemiju ili pandemiju i tada će biti nedvojbeno jasno koji članak treba primijeniti u upravljanju ovom krizom, a što se tiče svega ostaloga sasvim je jasno, a i mi smo o tome govorili, da trebaju postojati nekakve brojke zaraženih ili onoga što se događa u društvu i na temelju toga treba donositi mjere, rekao je Grmoja.

Dodao je kako se u Hrvatskoj događalo da su se mjere donosile kako je to odgovaralo vladajućima i zato oni i bježe od 2/3 većine.

– Imali smo dvostruka mjerila i dvostruke kriterije, i tu se Stožer kompromitirao, naglasio je.

Grmoja je kazao kako će Most sutra imati tiskovnu konferenciju na kojoj će reći točan datum predaje potpisa.

Istaknuo je kako su prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma.

– Eliminirat ćemo i duple i nečitke potpise, tako da nema manipulacije, kazao je.

Grmoja je kazao kako postoji veliko nezadovoljstvo ljudi u društvu.

“Treba imenovati Povjerenstvo koje bi nadziralo pregledavanje potpisa za raspisivanje referenduma”

Benčić je dodala kako treba imenovati Povjerenstvo koje bi bilo neovisno, te bi nadziralo pregledavanje potpisa za raspisivanje referenduma. Dodala je kako bi trebalo izmijeniti i Zakon glede referendumu I drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Dodala je kako su epidemiološke mjere potrebne, a i COVID potvrde, ali treba znati na temelju čega su se donosile neke odluke.

Bošnjaković se složio kako bi se moglo napraviti neovisno Povjerenstvo za pregledavanja potpisa za raspisivanje referenduma.

Kolarić se također slaže kako bi Povjerenstvo bilo dobro osnovati.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA