VELIKI KADROVSKI UDARAC: Koviljka Aškić izlazi iz pulskog Možemo!

VELIKI KADROVSKI UDARAC: Koviljka Aškić izlazi iz pulskog Možemo!

Koviljka Aškić, dobro znano ime na pulskoj političkoj sceni te dosadašnja članica Možemo! Pula, jutros je na svom Facebook profilu objavila da izlazi iz ove lokalne grupe. Objavu prenosimo u cijelosti:

“Već neko vrijeme ne sudjelujem u radu lokalne grupe Možemo Pula – Politička platforma zbog neslaganja sa nekim članovima i članicama grupe i dosta sam razmišljala kako dalje.

Odlučila sam izaći iz lokalne grupe a stranka Možemo – politička platforma odlučiti će da li mogu ostati članica stranke. Prodaja zemljišta u vlasništvu grada Pule nije mi mila ali u ovom trenutku, treba si dati barem jednu godinu za konsolidaciju proračuna i novi smjer razvoja grada.

Biti u koaliciji znači razgovarati, usuglašavati stavove i davati konstruktivne prijedloge. Dati ću mandat vijećnice u županijskoj skupštini stranci na raspolaganje jer i dobila sam ga kao članica stranke.

U nadzornom odboru Kaštijuna ostajem. Isto tako, ukoliko gradonačelnik Filip Zoričić bude htio, pomoći ću i raditi i dalje po pitanjima gospodarenja otpadom i zelenih politika”, piše Aškić. Javlja Glas Istre

Da napomenemo;

Na sinoć održanoj sjednici sjednici pulskog Gradskog vijeća s osam glasova za, četiri protiv, a ostali su bili suzdržani, odlučeno je da Grad Pula neće prodati nekoliko čestica gradskog zemljišta, a koje je gradonačelnik Filip Zoričić namjeravao prodati da se namaknu sredstva za 2022. godinu. Kako se pokazalo, leđa su mu definitivno okrenuli koalicijski partneri iz Možemo.

Naime, predložilo se donošenje odluke o prihvatu ponude i sklapanju kupoprodajnih ugovora za nekretnine čija vrijednost prelazi iznos od milijun kuna.

“Jedna se čestica nalazi u Šijani, a njena je namjena stambena. Druga je lokacija pored škole Šijana, dok su na zadnjoj čestici kupci suvlasnici”, pojasnio je predlagatelj. Toj se odluci odmah suprotstavila Možemovka Ana Fonović, te najavila da će oni glasati protiv.

“Upravljanje gradskom imovinom je vrlo kompleksan proces i traži uključivanje različitih struka. Do sada je prostor bio prepušten samo komercijalnoj svrsi. Potrebna nam je strategija upravljanja gradskom imovinom, misija i vizija. Treba znati koliko imovine imamo, koliko ona vrijedi i kako ćemo je koristiti. U našem koalicijskom sporazumu obavezali smo se na sve to, te da ćemo donijeti zabranu prodaje bez strategije i urbanističkih planova. Iako bi Grad time kratkoročno dobio financijsku korist, to je dugoročno neispravno”, ustvrdila je Fonović.

Na to joj je Gordić (SDP) odgovorio da nečime treba plaćati obaveze iz proračuna. Nisu se, kaže, koalicijskim sporazumom obvezali da će odvesti Grad u propast.

“Znamo što se može s tim novcem financirati. Mi ćemo podržati ovu prodaju jer je ona nužna zbog ravnoteže proračuna za 2022. godinu. Na koji ćemo način nadomjestiti taj novac? Prirez treba smanjivati i ne vidim koje su nam opcije. Nećemo prodati, nećemo graditi, što ćemo onda? Uljanik je, primjerice, financirao sve i svašta, od sporta do stanova. Njega više nema, te se postavlja pitanje čime ćemo financirati daljnji razvoj grada. Mi nismo za prodaju zemljišta da se radi ono što se do sada radilo, a postoje alati kojima se to može urediti. Ali u ovom slučaju dolazimo do situacije u kojoj imamo rashode, a nemamo prihode”, kazao je Gordić.

“Cijelo vrijeme se vraćamo na primjer Max Stoje. Moramo iznaći formulu da zadovoljimo sve strane. Glasat ću za, iako razumijem što želi reći vijećnica Fonović”, komentirao je Milan Rašula. SDP-ovka Sanja Radolović kazala je da od Možemovaca nije zaprimila nikakav prijedlog, te pozvala Fonović da argumentira i obrazloži koje su joj čestice sporne i zašto.

“Demagogija i populizam se vrlo brzo ispušu. Pitala bih usput gradonačelnika tko koristi prostore Rojca i kako se tamo gospodarilo do sada, te koje su udruge financirane”, pitala je Radolović. Zoričić je odgovorio da će joj odgovoriti pisanim putem.

“Moramo znati da ova prodaja nije loša namjera, već moramo podmiriti obaveze i troškove. Želimo jasnije i bolje upravljati našim bogatstvom, to je jasno. Molio bih za potporu da bi mogli normalno funkcionirati”, kazao je Zoričić.

“Mi se ne protivimo prodaji gradskog zemljišta. Mislimo da je potrebno u svakoj odluci jasno istaknuti za koje će se svrhe iskoristiti novac od prodaje zemljišta. Najavili smo da nećemo glasati za takvo nešto, jer ne znamo za što će se koristiti ta sredstva. Primjerice, Grad Rijeka jasno navodi gdje će se utrošiti novac od prodaje gradskog zemljišta”, uzvratio je Noel Mirković iz Možemo.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić je na to poručio Možemovcima: “Nečime moramo pokrpati manjak iz proračuna. Možemovci, to ćete politički platiti!”. Javlja Glas Istre