Nastavlja padati broj novozaraženih; Ustavni sud odlučuje o ustavnosti COVID potvrda

Nastavlja padati broj novozaraženih; Ustavni sud odlučuje o ustavnosti COVID potvrda

Nastavlja padati broj novozaraženih, jučer ih je bilo 367. I dalje je velik broj preminulih. Sa 62 nova smrtna slučaja premašili smo 12 tisuća preminulih s COVID-om. U Hrvatsku je stiglo prvih 1800 doza lijeka protiv COVID-a. Komentirala ga je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić. Rekla je da je tijekom ispitivanja imao dobar učinak, ali ne i protiv omikron-varijante te poručila da je cijepljenje i dalje najbolja prevencija. – To je lijek koji se može davati za liječenje u jednoj dozi ili preventivno i to za liječenje osoba koje nisu na kisiku, u samom početku bolesti ili imaju blaži oblik bolesti, no potencijalno zbog nekih kroničnih bolesti imunološkog statusa i slično, očekuje se da bi mogli razviti teški oblik bolesti. Treba se primijeniti čim prije u bolničkim uvjetima, ako se daje u profilaksi nakon kontakta s inficiranima, također ga treba primijeniti u jednoj dozi, ako se radi o imunokompromitiranim bolesnicima, može se još svaka 4 tjedan davati pola doze dok prođe rizik od čestih kontakta s oboljelima, rekla je Markotić. Javlja HRTV

Ustavni sud o COVID potvrdama

Ustavni sud danas će na redovitom stručnom sastanku odlučivati o ocjeni ustavnosti odluke o COVID potvrdama i obveznom testiranju u zdravstvenim ustanovama i sustavu socijalne skrbi. Ustavni suci još neće raspravljati o COVID potvrdama za javni sektor jer nije stiglo očitovanje Vlade, zbog čega im je Ustavni sud poslao požurnicu. 

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je tvrdnje Mosta da su prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma protiv COVID potvrda. Kaže da to poštuje, ali im zamjera što ljude nisu pozvali na cijepljenje. Misli da će vlast Mostu ukrasti prikupljene potpise.

– Vlast, tko drugi. Sumnjam na HDZ, oni su skloni takvim stvarima, rekao je dodavši da bi potpisi mogli biti proglašeni nevažećima. 

Premijer Andrej Plenković rekao je da želi da se potpisi za referendum o covid-potvrdama provjere na najtransparentniji mogući način, ako treba i javno na Trgu Sv. Marka, te je na sumnju predsjednika Milanovića da će vlast vjerojatno probati pokrasti Most, ironično upitao je li on vidovnjak. 

WHO pozvao ljude da otkažu neke planove za blagdane

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je ljude da otkažu neke planove vezane za blagdane kako bi zaštitili zdravlje jer se omikron-varijanta koronavirusa sve više širi. U SAD-u ona je sada dominantna, širi se znatno brže od delte i pogađa čak i cijepljene. Brojne zemlje – uključujući Francusku i Njemačku – pooštrile su mjere i nametnule ograničenja putovanja kako bi pokušale zaustaviti širenje omikrona. Nizozemska je uvela “lockdown” tijekom božićnih blagdana.

– Otkazan događaj bolji je od otkazanog života. Sada postoje čvrsti dokazi da se omikron širi znatno brže od delta-varijante, a vrlo je vjerojatno da bi se čak i cijepljeni ili oni koji su se oporavili od COVID-a mogli zaraziti, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a.Broj novih slučajeva COVIDA-19 u Sjedinjenim Državama dramatično je porastao, a varijanta omikron odgovorna je za 73 posto novozaraženih tijekom vikenda, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).Novi Zeland je u utorak objavio da do kraja veljače odgađa planirano postupno otvaranje granica nakon što se pojavila visoko zarazna varijanta koronavirusa omikron. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA