Ako Most uspije, najveće zasluge za to idu bračnom paru Raspudić: ‘Ovaj dvojac igra igru visokog rizika; i sami znaju što bi im se moglo dogoditi ako prijeđu granicu‘

Ako Most uspije, najveće zasluge za to idu bračnom paru Raspudić: ‘Ovaj dvojac igra igru visokog rizika; i sami znaju što bi im se moglo dogoditi ako prijeđu granicu‘

Sve oči sada su uprte u Most. Ako ovoga tjedna objave da su uspjeli prikupiti 500 ili 600 tisuća potpisa za referendumsku inicijativu protiv COVID potvrda, u ratu protiv Plenkovićeve Vlade izići će kao veliki pobjednici. Javlja SLOBODNA DALMACIJA

Jer to će značiti da imaju dovoljnu zalihu da zahtjev za referendum i nakon svih provjera, nevažećih potpisa i netočno unesenih podataka legitimiraju kao uspješan. Bez obzira na to što će o ustavnosti referendumskog pitanja na koncu reći Ustavni sud.

Ako pak broj prikupljenih potpisa bude bliži 368 tisuća, koliko je propisani ustavni minimum, sudbina ove referendumske inicijative još će neko vrijeme ostati neizvjesna. Tek će, naime, trebati utvrditi jesu li svi prikupljeni potpisi pravovaljani, ili na listama ima i “uljeza”: dva puta unesenih imena, potpisnika koji nisu hrvatski državljani ili mrtvih birača.

Što se tiče Mosta, oni su – bez obzira na to kakav na koncu bio ishod drugog referendumskog poluvremena – u jednom ipak uspjeli: da se, nakon rasapa Domovinskog pokreta, nametnu kao najjača desna opozicijska stranka u Hrvatskoj.

– Ovdje je riječ o mobilizaciji i instrumentalizaciji COVID potvrda radi postizanja drugog strateškog cilja: skidanja Plenkovićeve Vlade s vlasti – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Anđelko Milardović, politolog i utemeljitelj digitalnog think-tank Instituta za europske i globalizacijske studije. Referendumska utakmica se, prema njegovim riječima, odigrava u demokratskom okviru političkog pluralizma: iznose se argumenti za i protiv, jasne su razlike u svjetonazorima, pitanja nastoje upozoriti na konkretne probleme vezane uz djelovanje Stožera civilne zaštite i COVID potvrde.

Problem je, međutim, u nečem drugom. Most je izložen prilično ozbiljnim kritikama da se, zbog sitnih političkih poena, igraju ljudskim sudbinama. Nikada, naime, mostovci nisu jasno i nedvojbeno pozvali na cijepljenje. Što im je priskrbilo čvrstu potporu antivaksera, ali i veliki zazor ostalih građana koji smatraju da je cijepljenje jedina brana protiv pandemijske katastrofe.

– Most ovdje hoda po rubu ljudskosti i humanizma, premda im to nije u prvom planu, no u izvedbi se to da iščitati. Bilo bi pošteno da kažu – idemo maknuti ovu vlast, ali i da pozovu građane da se cijepe. No onda bi ostali bez podrške antivaksera, a to očito nisu željeli riskirati – upozorava Milardović. Most je, prema njegovu sudu, dobro odabrao da referendumsku inicijativu promoviraju Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić, koji su očito svjesni da tu liniju ne smiju prijeći.

– Riječ je o dvojcu koji hoda po žici iznad provalije. To je igra visokog rizika. Oboje su po obrazovanju filozofi i dobro znaju argumentirati svoje stavove. I svjesni su da će, ako prijeđu granicu, i sami završiti u provaliji i zato vrlo vješto balansiraju i ovoj inicijativi daju vjetar u leđa. Ovo nije diskurs desnice iz sredine 20. stoljeća, nego moderne desne pozicije za 21. stoljeće, koja u Hrvatskoj može imati svoju publiku – zaključuje ovaj politolog.

Na priči o referendumu nije profitirao samo Most, nego još jedna politička opcija potpuno suprotnog predznaka. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin mostovce je prošlog tjedna prozvao da parazitiraju na jednoj osjetljivoj temi kao što je pandemija jer ne žele građane pozvati na cijepljenje. Što je nakon dugo vremena jedan jasan stav izišao iz redova ove stranke poharane posljednjih mjeseci unutarstranačkim obračunima s neistomišljenicima.

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk u izjavi za Slobodnu Dalmaciju objašnjava gdje se dogodila razlika.

– HDZ se s nama slaže oko odnosa prema cijepljenju, a Most oko donošenja odluka o pandemiji. Iako se referendum vezao samo uz donošenje odluka, kampanja se vezala i uz odnos prema cijepljenju. Naše sumnje o stavu Mosta oko cijepljenja njihove izjave nisu otklonile i zato nismo sudjelovali u tome. Ali ako dođe do referenduma, to će se dogoditi samo zbog volje HDZ-a, ne zbog volje Mosta – ističe Bauk. Bit će to, prema njegovim riječima, znak da parlamentarna većina ne želi postupiti po pitanjima, pa će se na koncu glasati o parlamentarnoj većini, a ne o Mostu. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA