Milanovićeva pratnja i osiguranje već su bili ušli u BiH, a onda preokret – predsjednik je naglo otkazao posjet; spominje se napad na kolonu, atentat…; ‘Poznato je da u tim krajevima još ima radikala‘

Milanovićeva pratnja i osiguranje već su bili ušli u BiH, a onda preokret – predsjednik je naglo otkazao posjet; spominje se napad na kolonu, atentat…; ‘Poznato je da u tim krajevima još ima radikala‘

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović iznenada je otkazao put u Bosnu i Hercegovinu – u nedjeljno jutro, pred sam odlazak na “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”. Iz sigurnosnih razloga! Javlja SLOBODNA DALMACIJA

Čitatelji mostarskog portala dnevnik.ba javljali su u nedjelju ujutro da su u blizini neimenovanoga graničnog prijelaza između Hrvatske i BiH vidjeli veliku kolonu službenih vozila, a u njoj navodno i Zorana Milanovića s pratnjom. No, Zoran Galić, ravnatelj Granične policije BiH, opovrgnuo je novinarima portala bild.ba Milanovićen ulazak, ali ne i dolazak predsjednikove prethodnice:

“Milanovićeva prethodnica – pratnja koja prati VIP osobe iz inozemstva koje dolaze u posjet BiH – ušla je u BiH u nedjelju ujutro na graničnom prijelazu Gradiška. Zadržali su se oko sat vremena i potom napustili BiH nakon što im je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela rečeno kako je posjet otkazan. Pojašnjenja radi, kada štićene osobe dolaze u BiH, za sigurnost tih osoba zadužena je Direkcija za koordinaciju policijskih poslova, dok Granična policija obavlja svoj dio posla. Potvrđeno mi je kako Milanović nije dolazio ni do hrvatske strane, niti do BiH-strane granice.”

Domaći mediji, kao i oni u susjedstvu, spekuliraju da je do naprasne odgode došlo jer bi Milanović navodno mogao biti neprijateljski dočekan. Spominju se i komentari na društvenim mrežama u BiH, prema kojima bi hrvatskog predsjednika trebalo dočekati kao Aleksandra Vučića onomad u Srebrenici, o dvadesetoj godišnjici genocida: bocama i kamenjem. Neki spominju atentat, neki drugi opet navodnu procjenu bosanske sigurnosne agencija OSA da bi se moglo “dogoditi nešto krupno”.

I tako, plete se i veze unedogled, ovisno o sijelu…

Šef hrvatske države trebao je u nedjelju sudjelovati na obilježavanju 28. obljetnice humanitarnog konvoja u Srednju Bosnu, prije svega u Lašvansku dolinu, koja je u to brutalno ratno nevrijeme bila na rubu katastrofe, usred nesretnog oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH. Enklava malobrojnih građana Bosne i Hercegovine hrvatske nacionalnosti jedva je opstala. Ne ponovilo se!

“Odluka o otkazivanju posjeta temelji se na sigurnosnoj procjeni nadležnih institucija Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju s Pantovčaka, bez drugih detalja. Milanović je na koncu samostalno odlučio ipak ne otići i ne prihvatiti sigurnosni rizik.

Istovremeno, hrvatski portali navode neimenovane izvore iz SOA-e koji ističu da je u bošnjačkim medijima atmosfera huškačka i da se na ruti Milanovićeva puta nalaze i naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom.

Tko bi znao što će biti, a Pantovčak je procijenio da je predsjedniku sigurnije ostati kući.

Gordan Akrap, predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, o iznenadnom otkazivanju odlaska hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u Središnju Bosnu zbog sigurnosnih razloga:

– Prilikom izrade sigurnosne procjene, SOA mora uzeti u obzir sve informacije kojima raspolaže: iz domaćih i stranih izvora, a posebna služba MUP-a uoči ovakvih i sličnih putovanja često odlazi u državu u koju štićeni dužnosnik putuje kako bi se razgovaralo s domaćim službama o svim aspektima sigurnosti. Teško je sada govoriti je li procjena SOA-e rezultat samostalnog rada ili su zaključku pridonijele informacije i drugih zemalja. Ne zaboravite da u Bosni i Hercegovini aktivno djeluju deseci stranih službi.

Činjenica je da su neki posljednji istupi predsjednika Zorana Milanovića podignuli buru u dijelu javnosti susjedne zemlje, pa se možda iz nekih krugova i podgrijavaju razni “izljevi ljubavi” na njegovu adresu, ali to ne bi smjelo ugroziti njegovu sigurnost. On je predsjednik države. Kao i bilo koji drugi. Govorimo o funkciji, ne o imenu.

Točno je, nedavno je u posjetu BiH bio i hrvatski premijer Andrej Plenković i nikakvih problema nije bilo. No, on je posjetio Sarajevo i Mostar, velike urbane sredine, a predsjednik Milanović ipak je planirao ići u regiju koja još nosi teško breme međunacionalnih sukoba i groznih zločina u vrijeme rata. Poznato je da u tim krajevima još ima radikala. Ja se slažem s dijelom Milanovićevih istupa u vezi sa stanjem u BiH, posebno oko minorizacije Hrvata, nametnutog izbora Željka Komšića mimo volje birača hrvatske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini, nametanja građanskog uređenja u kojemu bi Hrvati od konstitutivnog naroda postali manjina i tako dalje…

Zaključno, vjerujem da je SOA donijela realnu procjenu sigurnosnog rizika, ali sigurno nije donijela odluku hoće li predsjednik države ipak ići ili ne. Da je kojim slučajem Milanovič ipak odlučio otputovati, onda bi bila nužna intenzivnija organizacija hrvatskog sigurnosnog sustava, ali i onog u BiH, pa ako treba, angažirati i vojno osiguranje. Sjetimo se incidenta s posjetom Aleksandra Vučića Srebrenici prije šest godina. Ja sada ne ocjenjujem je li trebao doživjeti te napade ili ne, već ističem da se radilo o predsjedniku jedne države u posjetu drugoj državi. Možete ga voljeti ili mrziti, ali funkcija šefa države važnija je od imena šefa države. Općenito govoreći, državnom dužnosniku mora se jamčiti sigurnost, ističe Gordan Akrap.

Kontaktirali smo u nedjelju još nekoliko stručnjaka u Hrvatskoj i BiH. Nisu nam odgovorili. Ne znamo je li do nas, do osunčane nedjelje ili do Milanovića, kojeg neki od milja zovu “Zoki Četiri Pištolja”, ili je do teme. Tek smo uspjeli kratko porazgovoriti sa Safetom Mušićem, stručnjakom za sigurnost, Mostarcem sa sarajevskom adresom, koji analize temelji na vlastitim istraživanjima. Evo što kaže:

– Vjerojatno se radi o prijetnjama s društvenih mreža. Toga je bilo i ranije, i za razne političare. S obzirom na sve, s 99 posto sigurnosti bih isključio prijetnje koje bi bile povezane s nekim ekstremističkim organizacijama ili skupinama, bilo da imaju vjersku, ideološku, terorističku ili neku drugu agendu. Pojedince je teško nadzirati, imate i slučaj pojedinca koji je pucao na Hrvatski sabor. Je li terorist ili nije?! Takve ili slične pojedince ne možemo isključiti ni u BiH, gdje 30 posto sudionika rata pati od PTSP-a, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema Mušićevim riječima, Milanović nije toliko neozbiljan da bi koristio sigurnosne službe tek tako, baš bez ikakve podloge, makar bila riječ i o pojedincima ili komentarima s interneta, ali naš sugovornik ističe kako nije nemoguće da u procjeni odgode Milanovićeva puta nije bilo i političke dimenzije:

– Zbilja ne mogu tvrditi, ali moguće da su na Pantovčaku procijenili kako bi Milanoviću trenutačno politički više odgovaralo ne otići, nego otići u BiH. Moguće da mu se to uklapa u kakvu agendu, možda postoji zajednički politički nazivnik svih njegovih nedavnih ispada kada je u pitanju BiH. Jedan ispad može se svakom dogoditi, ali cijela serija… – zaključuje Mušić.

Uglavnom, pitanje sigurnosti ne bi smjelo biti u funkciji pronošenja različitih političkih stavova. Ma čiji bili. Zasad je premalo informacija koje bi doprinijele utvrđivanju cjelovite istine o putu u Bosnu Srebrenu. Idućih dana možda čujemo više. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA