‘BANDIĆ ZASLUŽUJE BAREM ULICU’ Kojić napao vlastite skupštinare, Tomaševića nazvao siromahom

‘BANDIĆ ZASLUŽUJE BAREM ULICU’ Kojić napao vlastite skupštinare, Tomaševića nazvao siromahom

Novog predsjednika stranke Bandić Milan 365 (BM365), Slavka Kojića, ugostio je studio Večernjeg TV.

Kako piše Večernji list, Kojić je u intervjuu rekao kako je u stranci bilo odljeva u rukovodnom, dok obični članovi, njih oko tisući nisu otišli. Javlja ZAGREB INFO

“Opcija koja je pobijedila iskoristila je povijesni trenutak i isplivala na površinu uz solidnu pomoć medija koji su vidjeli dobru namjeru i izričaj borbe protiv nepotizma. Mi smo u tu bitku izašli s našom kandidatkinjom Jelenom Pavičić Vukičević i dobili smo vrlo dobar rezultat. Lista je bila takva kakva jest, anemična. Marijan Tomurad i Nenad Predovan zamjena su Lovriću i Pavičić Vukičević i jedini se koliko-toliko pokušavaju nametnuti u Skupštini. Ljubo Jurčić, Otto Barić i Višnja Fortuna su totalno pasivni”, prisjetio se Kojić prošlih izbora i kritički ocijenio svoje kolege iz stranke.

Ipak, smatra kako “ljudi znaju što smo mi napravili, nisu baš tolike vjeverice”, a otkrio je i nove planove sada kada je na čelu stranke.

“Plan mi je voditi se principima filozofije političkog marketinga. Mi imamo solidni potencijal i otvoreni smo za sve ljude dobre volje i namjere koji će nas prepoznati. Upravni kapacitet je važan te financije koje su veliki problem jer su u rukama države”, najavio je Kojić.

Dodao je kako se financije mogu riješiti samo oporezivanjem (i to ne samo u Zagrebu), a premda glavni grad, po njegovoj ocjeni, ima luksuz da može premostiti razdoblje do početka takvog oporezivanja (bilo zaduživanjem, bilo prodavanjem imovine), razgovori o supstuiranju nedostataka moraju krenuti čim prije.

Veći SDP-ovci od SDP-a

Upitan o SDP-u čiji zagrebački ogranak odnedavno također ima novog predsjednika, Viktora Gotovca, Kojić je ustvrdio kako su u stranci BM365 veći SDP-ovci od SDP-a, što smatra smiješnim. To opravdava podatkom kako je većina u rukovostvu njegove stranke prethodno bila u SDP-u.

“Nije problem u njima, problem je u svim strankama koje su se svele na istu ravan s ostalima. Osim HDZ-a, nitko nema politički proizvod koji može ponuditi. Oni imaju taj nacionalni naboj i naboj konekcije s Crkvom i to ih drži na okupu. Zato se korupcija i klijentelizam odbija od njih. Mene zanima koja od tih stranaka naginje ka HDZ-u ili su jednostavno aktivisti. Vi imate zbrku u oporbi dok ne ponude neki proizvod”, ocijenio je Kojić za Večernji šanse socijaldemokrata.

Dodao je i kako je BM365 već ponudi svoj proizvod, a to je izgradnja grada.

“Prijesna je laž da mi to nismo napravili, čak smo i prelazili granice dopuštene mogućnosti. Osim samog pitanja, ja još nisam vidio nijednu ozbiljnu analizu koliko je trebalo biti potrošeno, ne od Peteka i ekipe. Mislim da su to bedastoće”, rekao je Kojić Večernjem listu.

Večernji je Kojića upitao i za mišljenje o trgu Aleksandri Zec, prijedlogu koji uživa podršku aktualnog gradonačelnika Tomaševića i zagrebačkog čelnika SDP-a Gotovca, na što je Kojić rekao kako bi tu temu prepstio drugima koji se njome bave. Smatra da je time Gotovac htio privući pozornost, isto kao i s trgom Maršala Tita, za kojega je utvrdio da ne bi podržao, ali i za koji referendum može biti opcija.

“Može vam se dogoditi da je netko i heroj, kao što je bio Tito za vrijeme Drugog svjetskog rata, a kasnije je i zločinac”, ocijenio je Kojić predsjednika bivše države.

Poslijebandićevski Zagreb izgleda prljavo

S druge strane, Kojić oko imenovanja gradskih površina po Milanu Bandiću nema dvojbe.

“Za Bandića će se pokazati da je zaslužio barem ulicu, ako ne već i trg”, izrazio je Kojić mišljenje Večernjem.

Upitan kako bi ocjenio Tomaševića, rekao je da mu je rano dati ocjenu jer “siromah se nije još snašao”.

Ipak, Kojić je utvrdio kako “Poslijebandićevski Zagreb za početak izgleda jako prljavo”, a uputio je i kritiku povodom Tomaševićeva postupanja s drobilicom koja stoji već sedam mjeseci.

“Njega, ekologa, iznenadile su činjenice da se za korištenje treba dozvola. Zaposlio je dva člana uprave koji su kvalitetni pa su pukli nakon nekoliko mjeseci. Ne znam kakav on natječaj raspisuje”, rekao je Kojić.

Dodao je kako je većina u skupštini za gradonačelnika i prednost ali i odgovornost. Predviđa i problema u nedostatku izvora financijskih sredstava i nedostatka kapaciteta, ali kako to nema izravne veze s Tomaševićem.

Večernjakov intervju s Kojićem nije mogao proći bez upita o mjeri roditelj odgojitelj, a Kojić je komentirao kako se svaki proces mora podvrgunti procjeni da se utvrdi smisao istog.

“To se ne može napraviti sabljom preko noći jer radite još veće štete. To ne, protiv smo toga. Ponudili smo izlaz iz toga, a nama se kaže da je to protuzakonito. Ja njima onda kažem sljedeće – to je nesuvislo i glupo da zastupnici ne mogu amandmanom predlagati promjenu prihoda i još kažu da zakon nije predvidio predlaganje amandmana na opći proračun. Pa zakon propisuje, ali moraš reći koji. Ne može se tako raditi”, zaključio je Kojić za Večernji list. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA