TKO SVE PRITIŠĆE NOVINARE I NOVINARKE: OD POLITIČARA DO OGLAŠIVAČA

TKO SVE PRITIŠĆE NOVINARE I NOVINARKE: OD POLITIČARA DO OGLAŠIVAČA


“Nedodirljive” osobe i teme u medijima su predstavnici kompanija, oglašivači, političari i članovi Vlade, zaključak je istraživanja kojeg je pripremila i provela nagrađivana novinarka i urednica Đurđica Klancir za Gong.

Kako navode iz Gonga premda vladajući često tvrde kako u hrvatskom medijskom prostoru nema cenzure, više od dvije trećine ispitanih novinarki i novinara odgovorili su potvrdno na pitanje jesu li u posljednje dvije godine bili izloženi pritiscima zbog novinarskih radova koje su objavili. Jednako tako, dvije trećine ispitanika potvrdilo je kako su u posljednje dvije godine svjedočili i pritiscima na redakcije u kojima rade od strane moćnika, vlasnika medija, ali i iz odjela marketinga medija u kojem rade. Prenosimo sa stranica Hrvatskog novinarskog drušva

“Nema demokracije bez slobodnih medija, koji su snažno jamstvo protiv zloupotrebe moći. Zbog važnosti slobodnog novinarstva bez kojeg nema demokracije, Gong je kao europski democracy watchdog proveo preliminarno istraživanje. Konkretni mehanizmi pritisaka na novinarke do sada u Hrvatskoj nisu bili analizirani, stoga je Gong odlučio istražiti kako modeli cenzure i autocenzure utječu na naš medijski okoliš i oblikuju redakcije. Prvotno smo kontaktirali 30 iskusnih novinarki i novinara, urednika i urednica iz različitih medija na nacionalnoj razini, s javne televizije, najutjecajnijih privatnih televizijskih kuća, iz tiskanih medija i s internetskih portala. Od 30 osoba kojima smo se obratile za sudjelovanje u istraživanju, njih 23 se odazvalo našem pozivu”, pojasnila je Oriana Ivković Novokemt, izvršna direktorica Gonga. 

Gotovo polovica ispitanih potvrdilo je kako su im u posljednje dvije godine zabranjivali baviti se određenim temama, i to najčešće zbog oglašivača, ali i za vrijeme predizborne kampanje. Među ‘nedodirljivima’ su, uz velike oglašivače, često i članovi vladajuće stranke, ministri, premijer, ali i političari opozicije. Novinarske priče najčešće se zaustavljaju zbog oglašivača, no tek je manji broj ispitanih imalo iskustva s pokušajima da se utječe na njihov rad tijekom pripreme i istraživanja teme. Najčešće takve sugestije dolaze od uredništva ili vlasnika medija, ali i pojedini političari, kao i PR-ovci daju si za pravo sugerirati smjer priče, stoji u jednom od odgovora. Primjerice, jedan od novinara je naveo da se nije smjelo „pisati o pojedinim trgovačkim lancima, budući da je riječ o velikim oglašivačima”, ali su od njega “tražili da napišem tekst o tvrtkama vezanima uz (sada pokojnog) zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ali tekst nikada nije objavljen, iako su rekli da je dobar i da će biti objavljen“. 

Zabranilo nam se praćenje širenja COVID-19 zaraze u jednom gradu u proljeće 2020., odakle se epidemija proširila diljem cijele županije”, kazala je jedna ispitanica, dok je drugi ispitanik iskusio „zabranu poziva nekih gostiju“. Jedan novinar iznosi osobni slučaj kada je „skinut“ s praćenja jedne poznate hrvatske kompanije jer se njihovoj PR službi nisu sviđali njegovi tekstovi. „Sve češće se od novinara traži pisanje tekstova po narudžbama urednika i uz unaprijed dane teze, često netočne. Od nas se traži i pisanje PR i native tekstova, kako ekonomskih, tako i političkih, često u prikrivenom obliku. Odbijanje pisanja teksta na traženi način može značiti (često i znači) i otkaz, a gotovo sigurno znači degradaciju“, svjedoči jedan novinar. Jedan ispitanik je ustvrdio da „svjedoči cenzuri, pritiscima, selektivnom izvještavanju, zastrašivanju i padu svih profesionalnih standarda” unutar informativnog programa jedne nacionalne televizije. 

Rezultati ovog pilot istraživanja pokazuju da u hrvatskom medijskom prostoru postoji cenzura, te da su sve prisutniji mehanizmi unutar redakcijske cenzure pa možemo zaključiti da ovu problematiku treba i dalje istraživati, ali i ustrajati na otklanjanju svih oblika cenzure i pritisaka na novinarke i medije.

Neophodno je za demokraciju da novinari i novinarke zadrže svoju funkciju čuvarica demokracije, istraživača društvenih opasnosti, kritičarki moćnih i utjecajnih. Izuzetno je opasna situacija u društvu kada se novinarima i novinarkama oduzima prilika da rade svoj posao – istražuju, analiziraju i razotkrivaju nepravde, navodi se u tekstu objalvjenom na internetskim stranicama Gonga.

Istraživanje možete pruzeti ovdje. 

Izvor: gong.hr.

DEMOS MEDIA