Sve je poskupjelo: Poljoprivrednici dijele sudbinu potrošača

Sve je poskupjelo: Poljoprivrednici dijele sudbinu potrošača

Zagrebačka županija ponosi se najvećim brojem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u zemlji. Poljoprivrednici s tog područja dijele sudbinu potrošača i kažu – i mi osjećamo inflaciju.

U pekarnicama, trgovinama i na tržnicama pazi se na svaku kunu. Građani su primijetili poskupljenja. Javlja HRTV

– U zadnje vrijeme više-manje sve. Hrana i osnovno. Malo, ali jest, poskupjelo je, kažu građani.

Za više cijene hrane nismo mi odgovorni, kažu poljoprivrednici. I troškovi proizvodnje rastu. Posljednji veliki uzgajivač svinja u općini Dubravica kaže – nikad skuplja hrana i nikad niža otkupna cijena.

– Trend je poskupljivanja, poskupjela je hrana, poskupio je kukuruz, ječam, sojina sačma, sve je otišlo gore. Jednostavno ne možemo objasniti, mi stalno pričamo među sobom, zašto je to toliko poskupjelo, a zašto su svinje toliko jeftine, kaže Josip Biff, vlasnik svinjogojske farme.

Požalili su se poljoprivrednici i resornoj ministrici prilikom posjeta općini Dubravica. U ovome se kraju proizvodi hrana. 1500 stanovnika, a čak 180 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

– Cijena junadi je u blagom porastu, ali opet su nam inputi poskupjeli, hrana, žitarice, dopunske smjese i tako dalje, kaže Ivan Radenović, vlasnik OPG-a Radenović.

Inflacija je rezultat snažnih poremećaja u protekle dvije godine, kaže ministrica Vučković.

– Mi smo imali jake fiskalne poticaje, u svim zemljama EU-a reagiralo se brzo i radikalno s velikim iznosom novca, kako bismo održali zaposlenost i likvidnost, kaže Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Takvi veliki fiskalni mehanizmi mogu utjecati na brži rast cijena, dodala je. No, poljoprivrednici trebaju pomoć. Zagrebačka županija sljedeće godine izdvojit će 20 milijuna kuna.

– Od toga će 10 milijuna kuna ići u poljoprivredu nepovratno, kaže Ervin Kolarec, zamjenik zagrebačkog župana.

A Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je zatvorilo hitan natječaj za potporu stočarima, vrijedan 171 milijun kuna. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA