[UŽIVO] Plenković: Osuđujemo napade na zdravstvene djelatnike; U Hrvatskoj 4671 novi slučaj zaraze

[UŽIVO] Plenković: Osuđujemo napade na zdravstvene djelatnike; U Hrvatskoj 4671 novi slučaj zaraze

U tijeku je sjednica Vlade. Na dnevnom redu su, među ostalim, izmjene i dopune Zakona o javnom bilježništvu, prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (EU) te izmjene i dopune Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (EU).

Na početku sjednice Vlade, o aktualnostima je govorio premijer Andrej Plenković. Javlja jutros HRTV

– Posjet BiH je prošao jako dobro, vrlo sadržajni posjeti. Dvije zemlje imaju jako puno poveznica, trebamo se zalagati za ravnopravan položaj Hrvata i da potaknemo sve političke aktere u BiH, osobito najodgovornije političke stranke da postignu dogovor o pravičnim izmjenama izbornog zakona. Dogovorili smo da se tijekom proljeća održi zajednički sastanak Vlade i Vijeća ministara, a koji će se održati u Hrvatskoj. 

Dodaje da je posjet BiH bio važan i u gospodarskom smislu, u smislu prometne i energetske infrastrukture. 

– Most Svilaj je gotov, Gradiška će uskoro biti. Spremni smo obnavljati most kod Brčkog. Činiti sve da Hrvatska i BiH imaju odlične odnose. 

Plenković: Nadam se da će huškači shvatiti da ono što rade da je krivo

Osvrnuo se i na pitanje koronavirusa. 

– Vidi se pad broja novozaraženih, ali brojevi su nam i dalje visoki. Ponovno apeliram da svi oni koji se nisu cijepili, da se cijepe. Pogotovo sugrađani starije dobi, oni su najkrhkiji, najrizičnija skupina. Sukladno preporukama EMA-e pozivamo i na cijepljenje trećom dozu, tri do šest mjeseci, nakon druge doze, a zbog pojave omikrona. Imali smo zadnje dvije godine mjere koje su bile među najblažima, balansirali smo s ekonomskim i financijskim sustavom. Nismo imali stroga zatvaranja, policijski sat… Dnevna briga o vođenju bitke s pandemijom, ona se vodi onako kako smatramo da je primjereno. Naravno da pritom želimo što manje zadirati u domenu ljudskih prava. Preduvjet da bi se štitila ljudska prava jest da građani budu živi te da budu zdravi. Zbog toga su ove naše mjere bile balansirane kako jesu. COVID potvrde nisu nikakva drama i ograničenja, to je instrument koji se koristi diljem Europe. Želim osuditi napadati napade i vrijeđanja zdravstvenih djelatnika. Umjesto da se iskazuje velika zahvala svim djelatnicima za sve što rade, mi imamo napade i vrijeđanja. To zaslužuje svaku osudu, trebamo ih zaštititi. Vjerujem da će svi oni koji huškaju u javnom prostoru, da će shvatiti da je to krivo, dodaje premijer. 

Do kraja godine javni poziv za izgradnju 165 zamjenskih obiteljskih kuća

– Vjerujem da će se dinamizirati cijeli proces obnove od potresa, kako u Zagrebu tako i na Banovini te u drugim županijama koje su nastradale, rekao je premijer o situaciji s obnovom, naglasivši da će ministri i danas na područje Banovine. 

Osvrnuo se i na sastanak Istočnog partnerstva te Europskog vijeća u Bruxellesu. 

– Izvijestit ćemo o našim pripremama za uvođenje eura, na pripremi je radio ministar financija Zdravko Marić. Mislim da su dobre prognoze gospodarskog rasta, Komisija smatra da ćemo 2022. imati rast veći od prosjeka EU-a, a ove ćemo godine biti među tri zemlje s najvećim rastom. 

Ministar Tomislav Medved izvijestio je o obnovi te je među ostalim rekao da do kraja godine raspisati javni poziv za izgradnju zamjenskih 165 obiteljskih kuća.

– Planirano trajanje postupka nabave i početak izgradnje je pet tjedna od početka postupka nabave. 

Beroš: 4671 novi slučaj zaraze

Ministar Beroš se osvrnuo na situaciju s koronavirusom.

– Danas imamo 4671 novi slučaj zaraze. Prije tjedan dana zabilježeno je 4751 slučaj, a to je samo 80 više. Udio novozaraženih u broju testiranih je 35,86%, riječ je o padu od 1,7% u odnosu na prošli tjedan te pad je 18% u odnosu na prije dva tjedna. Na boliničkom liječenju je 2253 osoba, broj hospitaliziranih pao je za 7,51%. Imamo porast broja pacijenata u jedinicama za intenzivno liječenje sa 16 na 17%, kao i osoba na respiratoru s 13 na 14%. Trenutno uz pomoć mehaničke ventilacije diše 315 osoba, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš

– Neovisno o daljnjem padu broja novozaraženih bilježi se velika popunjenost bolnica. Osim zagrebačkih bolnica, veliku popunjenost imaju bolnice sjeverozapadne Hrvatske, OB Pula, KBC Osijek te KBC Split. Stvaraju se pretpostavke za pregled što većeg broja izvanbolničkih pacijenata, dodaje ministar. 

Do sada je cijepljeno 65,51% odraslog stanovništa, izvijestio je, ističući da je s tzv. booster dozom cijepljeno 313.874 osoba. 

– Preporuča se osobito cijepiti djecu starosti od 5 do 11 godina, a koje imaju kronične neurološke bolesti, kroničnim bolestima srca, kroničnim plućnim bolestima uključujući astmu, kao i djecu s dijabetesom te malignim bolestima. Cijepljenje je pomoć u zaštiti zdravlja djece, provodit će se u ambulantama obiteljske medicine i kod pedijatara. HZJZ preporuča docjepljivanje svim odraslim osobama protokom tri ili više mjeseci od završetka cijepljenja. U postupku je zajednička nabava Europske komisije za dva antivirusna lijeka namijenjena liječenju oboljelih od COVID-a, dodaje ministar. 

Izvijestio je da je od uvođenja COVID potvrda brzim antigenskim testiranjem utvrđeno 9555 COVID pozitivnih osoba. 

– Određena im je izolacija i potencijalno izbjegnuto daljnje širenje zaraze. Za kraj bih rekao da se pomno prati razvoj situacije s omikron varijantom virusa. On predstavlja veliki globalni rizik te izaziva zabrinutost zdravstvene zajednice jer se ne zna za sada kakve će epidemiološke karakteristike omikrona biti u zimskim uvjetima. Nema dvojbe da je ova varijanta zaraznija od prethodnih varijanti, uključujući deltu. 

Ponavlja da se potrebno cijepiti jer su stope hospitalizacija i smrtnih ishoda najniže u onim zemljama EU-a s najvećom procijepljenošću. 

– Pridružujem se osudama prijetnji zdravstvenim djelatnicima. Plakati s prijetnjama su apsolutno neprihvatljivi te znače poraz zdrave pameti bez premca. 

Dnevne točke na sjednici Vlade

1. Informacija o aktualnom stanju vezanom za potres

2. Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u RH

3. Nacrt prijedloga zakona o Registru osoba s invaliditetom

5. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom bilježništvu

6. Nacrt prijedloga zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (EU)

7. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (EU)

9. Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske

11. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za donošenje rješenja kojim se nalaže organizatoru humanitarne akcije Zakladi “Nora Šitum” iz Zagreba uplata neutrošenih financijskih sredstava, preostalih na računu za humanitarnu akciju “Svi za Milu”

12. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Agencije za osiguranje radničkih tražbina o odgodi dospijeća duga društvu 3. MAJ Brodogradilište d.d.

13. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada državnim službenicima zaposlenima na poslovima protuminskog djelovanja

14. Prijedlog odluke o odobrenju državne potpore društvu Jadrolinija, Rijeka nastavno na mjeru „3.12 Potpora u obliku potpore za nepokrivene fiksne troškove” Privremenog okvira Europske komisije kojim se državama članicama omogućuje dodatna pomoć gospodarstvu zbog pandemije COVID-19

17. Prijedlog uredbe o dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama

18. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na Prijedlog zaključka o raspravi o COVID putovnicama (predlagatelj: Klub zastupnika Mosta u Hrvatskome saboru)    Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA