Jandroković: Milanovićeva prijetnja vojskom i psima je neprimjerena; Zekanovićev nastup bio je politički zreo; O referendumu: Politički protagonisti koji love u mutnom…

Jandroković: Milanovićeva prijetnja vojskom i psima je neprimjerena; Zekanovićev nastup bio je politički zreo; O referendumu: Politički protagonisti koji love u mutnom…

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora gostovao je u RTL-u Danas gdje je govorio o posljednjem radnom tjednu Sabora u jesenskom sazivu.

Pred njima je naime izglasavanje Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, ali nastavlja se i borba s prosvjednicima koji im dolaze pod prozore. Jandroković kaže kako će sutra donijeti zakon kojim su predviđene sankcije za sve one koji se protive mjerama stožera.

“Živimo u demokraciji, svatko ima pravo na mišljenje, to je poželjno. Važno je da sve ostane u okvirima zakona”, rekao je. Prioritet je, kaže zdravlje građana, a ovim zakonom rade upravo na tome.

Cijepljenje djece

Kaže kako cijepljenje djece neće biti obavezno. Tema je to koja je po njegovu mišljenju gurnuta u javni prostor i to kako bi se stvorila slika o prisili države nad građanima, a u tome vidi političke ciljeve stranke koja je to potaknula.

Govori kako ne vidi ništa sporno u trenutnim epidemiološkim mjerama.

Napadi na liječnike u Bjelovaru

Tvrdi kako napade treba osuditi, a nevjerojatno mu je da se napada liječnike u vrijeme pandemije kada su učinili ogromne napore i žrtvovali se na načine na koji nismo do sada doživjeli.

Mostov referendum

Što se tiče referenduma Mosta govori kako tu postoje dvije strane. Jedna je ona koja se bori protiv pandemije, a to je Vlada, a s druge politički protagonisti koji love u mutnom i pokušavaju kod jednog dijela građana koji su možda uplašeni, zbunjeni, izvuči političku korist, rekao je.

Po pitanju donošenja mjera dvotrećinskom većinom smatra kako bi isto usporilo procese, a podsjetio je i na prošlogodišnji scenarij kada su odluke stožera procjenjivane od strane Ustavnog suda. Kaže da zahtjeve mogu podnijeti opet.

Neće govoriti unaprijed što će se dogoditi ako skupe potpise.

Zekanović HDZ-ov žetončić?

Po pitanju nastupa Suverenista Hrvoja Zekanovića u Saboru, zbog kojeg je i izbačen s čela kluba zastupnika, govori kako je prema njegovu mišljenju bio razborit te kako se nije odmaknuo od svoje retorike, ali je otvorio jedno pitanje koje je vjerojatno i pitanje njegove savjesti.

Vidi li ga kao nekoga tko će podebljati većinu kaže: “Mislim da idemo u krivom smjeru. Bio je jasan da ostaje na svojim pozicijama”, tvrdi. Ponavalja kako je bio razborit i pozvao na cijepljenje. “Nastup je bio politički zreo i nastupio je kao čovjek”, zaključuje.

COVID potvrde na Pantovčaku

Da neće pustiti na Pantovčak inspektore koji bi trebali provjeriti COVID potvrde, predsjednik RH je već najavio, a predsjednik Sabora govori kako je prijetiti vojskom i psima od strane PRH neprimjereno i neozbiljno. Navodi kako zakone moramo poštovati svi. “Za logistiku je zaista odgovora predstojnik ureda i vjerujem da će biti razboritosti i pameti da ne dolazi do bilo kakvih konfliktnih situacija. Nitko ne može ne poštivati zakone”, rekao je.

Upitan tko je kriv za odnos državnog vrha koji kao da je u slijepoj ulici. “Građani će sami procijeniti tko i kako radi za Hrvatsku. Vlada se suočava sa izazovima pandemije, posljedica potresa”, govori pa onda nabraja što su kao vladajući uspjeli izvršiti.

“Politika nisu samo riječi, politika su i djela. Po djelima će nam se suditi, ne samo po onome što se govori pa makar to bilo ružno i uvredljivo, nedoslijedno, kontroverzno i kontradiktorno. To je jedan dio politike, ali djela su ono što ostaje iza nas i po tome će nas suditi građani. Tu je pozitiva na strani Vlade”, kaže pa dodaje da predsjednika više ne želi komentirati, piše RTL.

Rimac, Žalac i Tolušić na ramenima HDZ-a

HDZ opterećuje niz slučajeva, tu su Žalac, Kuščević pa sad i Tolušić pa je Jandroković upitan zabrinjava li ga to i je li mu neugodno. On se pak osvrće na Tolušića. Pita pak što s njim.

“Ja sam to pročitao u novinama, kao političar ne mogu komentirati slučajeve koji se istražuju. Mogu im samo dati podršku dok rade svoj posao. Tog smo se prije držali, a danas je postalo popularno da političari komentiraju, traže da se istražuje…”, navodi.

Dodaje kako u Saboru sada sluša o presumpciji o korupciji, a ne o presumpciji nevinosti. “Pa to je staljinizam. Političar trazi od DORH-a da istražuje, zamislite da ja to radim”, dodaje.

Ipak, činjenica je da je Josipa Rimac izletjela iz stranke nakon istrage, a Žalac je samo zamrznut status, Jandroković tvrdi kako postoji u statutu odredba o suspenziji i Žalac je suspendirana. Koja je pak razlika u odnosu na Rimac pojašnjava da je procjena stranačkog tijela kako će nastupiti i postupili su ovako. “Presumcpija nevinosti nije osmišljenja u HDZ-u. Na stranačkim tijelima je da donesu odluke i u takvim stuacijama nam je stalo da zaštititmo i integritet stranke”, rekao je. Zaključuje kako nisu sve situacije iste.