Gledamo ga u ‘Supertalentu‘ i sve djeluje savršeno, ali daleko je od toga! Frano Ridjan o teškim posljedicama Covida: Pukla mi je vena, počelo trnjenje nogu i nesanica. Počeo sam zaboravljati…

Gledamo ga u ‘Supertalentu‘ i sve djeluje savršeno, ali daleko je od toga! Frano Ridjan o teškim posljedicama Covida: Pukla mi je vena, počelo trnjenje nogu i nesanica. Počeo sam zaboravljati…

Sve je više onih koji su preboljeli COVID-19 i mjesecima kasnije imaju poteškoće da se vrate u fizičko i psihičko stanje prije zaraze. Među njima je i voditelj Frano Ridjan (37), koji je u listopadu prošle godine koronavirus riješio uz blage i atipične simptome.

Osip oko gležnja i osjećaj umora vezao je uz napore zbog tri projekta koja je snimao za Novu TV, a ne uz COVID-19. U to je vrijeme, ispričao je za Gloriju, najgori simptom bila stigmatizacija zaraženih, pa su ga naslovi poput “Ridjan zaražen koronom – zbog njega svi u karanteni” smetali više od ičega. Prenosi SLOBODNA DALMACIJA

Taman kad se prijateljima i novinarima pohvalio kako je koronu “odvalio” uz blage simptome, stigle su posljedice koje ga prate i danas.

Do tada je, kaže, bio dobrog zdravlja, nikada nije imao gripu, tek blaže prehlade koje mu iz vrtića povremeno donose četverogodišnji sin Mauro i jednoipolgodišnji Manuel.

“Tri mjeseca nakon zaraze tijekom jedne prosinačke noći mi je pukla vena na lijevoj podlaktici i počelo trnjenje ruku. Zabrinuo sam se da je došlo do mikro tromboza i napravio niz pretraga, no tek na magnetskoj rezonanci glave i vrata liječnici su ustanovili da mi je oštećena vratna kralježnica i iako zvuči nevjerojatno, čini se da je to posljedica korone jer nikada ranije nisam imao sličnih problema. Uslijedilo je i trnjenje nogu, a zatim i nesanica” – govori Frano.

No tu priča ne staje. Uslijedili su neurološki problemi koji mu i danas otežavaju posao: dekoncentracija, učestali tipfeleri u tekstualnoj komunikaciji, a zatim možda i najgora stvar za voditeljski posao – zaboravljanje.

Rođeni Vinkovčanin bi se nekad za voditeljske angažmane pripremao jednim čitanjem teksta. Danas više no ikad vježba svaku najavu, ali gledatelji “Supertalenta”, u kojem s Igorom Mešinom najavljuje natjecatelje, nisu ostali zakinuti.

“Nakon korone moje pripreme traju znatno dulje i to s neizvjesnim ishodom. Pritom, moj je posao da gledatelji to ne primijete, ali zato ja ne mogu gledati Supertalent u cijelosti, jer točno znam gdje sam se mučio i ponavljao najave na setu” – iskren je Frano.

Njegovi prijatelji liječnici predložili su mu dodatne pretrage koje uskoro planira obaviti.

“Razlike u simptomima zaraženih su nevjerojatne, ali još više me zabrinjava sve više slučajeva postcovid simptoma kod mojih poznanika. Zato se divim kolegi Trpimiru Vickoviću Vicku koji se hrabro i pozitivno nosi s posljedicama koronavirusa koji ga je umalo stajao glave.

To bi trebala biti poruka onima koji odbijaju cjepivo. Iako antivakserima ne želim davati bilo kakvu pažnju, korisno je znati da koronavirus često ne prolazi kao blaža gripa. Možda jednom u budućnosti uistinu postane kao gripa, ali sada nije za šalu i relativiziranje

Za zdravlje nacije bilo bi korisnije da više govorimo o koronavirusu, a manje o broju oboljelih i preminulih. O virusu znamo premalo, a svi o njemu debatiramo.

To je kod nas standard, svi znaju sve o nogometu, pandemiji, zatim izađe vijest o Afganistanu pa su svi preko noći stručnjaci za to pitanje. Površni smo u svemu, tako i u pristupu ovako ozbiljnoj stvari” – poručio je, između ostalog, Frano Ridjan u razgovoru za Gloriju.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA

.