Koronavirus: Neslužbeno – 3071 novozaraženih

Koronavirus: Neslužbeno – 3071 novozaraženih

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata 3071 novozaraženih, doznaje HTV. Prema jučerašnjim podacima bila su 453 nova slučaja zaraze, što je 300-ak manje nego prošli ponedjeljak. Ipak, broj pacijenata na bolničkom liječenju znatnije se ne smanjuje. Trenutačno ih je 2300, među kojima 326 na respiratoru. Nažalost, preminulo je još 47 ljudi. Gledano po županijama, najviše novih slučajeva do podneva su prijavile Osječko-baranjska, Istarska i Šibensko-kninska županija. U Šibeniku je i dalje velik interes za cijepljenje. U sportskoj dvorani na Baldekinu timovi Doma zdravlja cijepe osobe koje se odazovu na javni poziv. Na raspolaganju su sve vrsta cjepiva, a najviše građana dolazi do drugu i docjepnu dozu. Javlja HRTV

Sandra Baranović iz Zavoda za kiruršku onkologiju Klinike za tumore Zagreb u HTV-ovom “Studiju 4” komentirala je liječenje i prevenciju tumora u vrijeme pandemije. Kazala je da su pred novim valom pandemije, što se tiče onkoloških bolesnika, spremniji nego u prvom valu te da se to vidi u svakodnevnoj kliničkoj praksi.

Istaknula je i da ljude uvijek treba motivirati na preglede, prvenstveno kad su u pitanju tumori. Osvrćući se na koronavirus i podatke o broju zaraženih i preminulih kazala je da je za konkretan podatak za karcinome potreban ipak duži period. 

– Za maligne tumore se gleda petogodišnje preživljenje. Tad ćemo imati prave statističke podatke. Na temelju kliničke prakse sigurno će biti više umrlih od karcinoma jer se javljaju s uznapredovalim stadijem, kazala je Baranović. 

Stiglo cjepivo za djecu

U Hrvatsku je stiglo pedijatrijsko cjepivo pa bi u srijedu trebalo početi i cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina. Zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” dr. Zoran Barušić potvrdio je u jučerašnjem središnjem Dnevniku HTV-a da je doziranje jedina razlika cjepiva za djecu i odrasle. 

Gledajući na cjepiva koja su u ovom trenutku dostupna i preporučena za djecu onda se za djecu od 12 godina i naviše uz Pfizerovo preporučuje, odnosno može primijeniti i Modernino cjepivo, istaknuo je Barušić. 

Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ Primorsko-goranske županije, rekao je jučer u Studiju 4  da će se cijepljenje u toj županiji organizirati u srijedu i petak u popodnevnim satima. Vjeruje da će odaziv za cijepljenje mlađe djece biti adekvatan odazivu na cijepljenje adolescenata.

– Procijepljeno je na milijune adolescenata u svim zemljama svijeta i taj broj raste iz dana u dan. Preliminarne studije su pokazale da mladi itekako dobro reagiraju i imaju dobar imunološki odgovor. Komplikacija cjepiva u toj dobnoj skupini – nema, kazao je Mićović. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA