UPERITE POGLED KA NEBU: Večeras je noć zvjezdanih strijela, sa sjajnim i sporim meteorima, Geminidima

UPERITE POGLED KA NEBU: Večeras je noć zvjezdanih strijela, sa sjajnim i sporim meteorima, Geminidima

Autor: Marino TUMPIĆ Prema prognozama zemaljskog vremena za Istru ovih ćemo dana i noći imati razdoblja i oblaka i vedrine. Vedre noći pri ovim temperaturama podrazumijevaju mraz na staklima automobila taman kada se jutrom nekud žurimo. Tijekom noći u takvim ćemo uvjetima na nebu imati prilike vidjeti poveći broj sjajnih i sporih meteora iz skupine Geminida, najviše pred jutro. Vijest donosi GLAS ISTRE

Geminidi su itekako aktivna i potpuno neopravdano u javnosti zapostavljena skupina zvijezdanih strijela, zvijezda padalica, meteora. Naravno razlog tome su ledene noći kada nije nimalo ugodno izbivati iz topline doma. Vrijeme je blagdana, kultura međusobnog darovanja i lijepih želja najizraženija je upravo u vremenu koje je pred nama. Nitko nam ne brani da i kao odrasle osobe bar povremeno smijemo (i trebamo) biti poput djece te zaželjeti želju sebi ili drugima kad na nebu ugledamo zvijezdu padalicu, zvjezdanu strijelu, meteor.

Skupina Geminida aktivna je u vremenu od 4. do 17. prosinca a maksimum aktivnosti je u noći 13./14. prosinca. Svakako je noć prije i poslije maksimuma itekako primjetan broj markantnih meteora na našem noćnom nebu. Stoga, zateknete li se namjerno ili nenamjerno pod zvijezdama noćas ili predstojećih datuma ugasite ekran mobitela i usmjerite pogled ka nebu. Zaželite nekome lijepu želju i načinite sve da se ona i ostvari, to je preduvjet se želja i ostvari. Počnite večeras!

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA