Premijer BiH: Izjave Plenkovića i Tegeltije iz Mostara…

Premijer BiH: Izjave Plenkovića i Tegeltije iz Mostara…

Svrha Plenkovićeva posjeta je poslati poruku o cjelovitosti BiH i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti u toj susjednoj zemlji

Premijer Andrej Plenković u službenom je posjetu Bosni i Hercegovini, u Sarajevu i Mostaru na poziv predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije

Među ključnim temama su reforma izbornog zakona BiH, jačanje bilateralnih odnosa i prekogranične suradnje, borba protiv pandemije covida-19, realizacija zajedničkih projekata u prometnoj i energetskoj infrastrukturi, jačanje gospodarskih odnosa, suradnja u upravljanju migracijama i zaštiti granice od nezakonitih prelazaka te daljnja potpora Hrvatske europskom putu BiH.

Izjave pratite uživo na našem portalu. 

Tegeltija je istaknuo da su odnosi dvaju zemalja dobri usprkos pokušajima pojedinaca da ih predstave na drugi način. Posebno je izdvojio ekonomsku suradnju Hrvatske i BiH koja također postaje sve bolja. 

“Hrvatska spada u tri zemlje naših najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera”, rekao je Tegeltija.

Posjetio je na važnost otvaranja mosta na Svilaju te je kazao da je pri kraju građnja mosta kod Nove Gradiške. Također je kazao da postoji ideja da se gradi novi granični prijelaz kod Brčko distrikta.

Naglasio je i problem ilegalnih migracija. 

“Stav je da Hrvatska nikada neće pristupiti podizanju žica na granici s BiH”, kazao je. 

Govorio je i o otvorenim pitanjima – neka su već dugo, neka su posljedica sukcesije, vezana uz imovinu građana i tvrtki, no ona ne ugrožavaju odnose BiH i Hrvatske. 

Dotaknuo se i izgradnje odlagališta nuklernog otpada na Trgovskoj gori koji izaziva strah kod građana koji žive u dolini Une. 

“Moja je poruka vladi Hrvatske da se nađe druga lokacija jer je velika nervoza među građanima,” istaknuo je. 

Plenković je kazao kako je njegova prva politička poruka da dolazi kao prijatelj i kao partner. 

“Šaljem poruku o cjelovitosti BiH kao i o ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Hrvatska poštuje Daytonski sporazum i na tom tragu ćemo ponoviti za ravnopravnošću Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda u BiH”, istaknuo je hrvatski premijer.  Javlja RTL