Korona je zaslužna za otkriće najljepšeg dijela Hrvatske, procvat turizma dogodio se preko noći! Sa zemljištima se tek događa čudo: Ovdje je hit, cijene su u godinu i pol narasle tri puta! A spiza je vrh…

Korona je zaslužna za otkriće najljepšeg dijela Hrvatske, procvat turizma dogodio se preko noći! Sa zemljištima se tek događa čudo: Ovdje je hit, cijene su u godinu i pol narasle tri puta! A spiza je vrh…

U Gorskom kotaru događa se čudo, građevinskim zemljištima cijena je u zadnju godinu i pol dana višestruko skočila, s 20 do 25 eura po metru četvornom došla je na više od 80. Javlja GLAS SLAVONIJE

Na ‘in’ lokacijama nalik selu Hlevci u Ravnoj Gori, za dvije tisuće kvadrata traži se čak 225 tisuća eura. Upiti zainteresiranih ulagača dolaze za svih strana, u užurbanoj su potražnji za svojim malim komadićem goranskog raja, imanja s tradicionalnom drvenom kućom sa što većom okućnicom, koja im osiguravaju mir i izolaciju.

Ako je ikome korona-pandemija pogodovala, onda je to Goranima. Jer dok je na sve strane zatvorila vrata, njima je širom otvorila prozore. A kroz njih su uskočili investitori, koji intenzivno traže i ubrzano kupuju zemljišta s visokim potencijalom. Problem im je što ih je sve manje u ponudi, a ona s najboljih lokacija postižu astronomske cijene.

Ista je stvar i s bookingom za novogodišnje blagdane. Luksuzne kuće za odmor već su odavno rezervirane. Ta se situacija događa i s objektima s manje zvjezdica koji su doslovce planuli. Čak su i objekti koji su godinama uvijek imali koji slobodnu sobu viška sada doživjeli traženje kreveta više.

U KORONI SU NAS SVI OTKRILI

– Korona je Gorskom kotaru donijela i nešto dobro. Ljudi su nas otkrili, možda je bolje reći pronašli. Iako smo mi uvijek bili tu. Uvidjeli su da se na ovom području nudi obilje mogućnosti u raznim segmentima. Zanimljivo je da mi Gorani možda ni sami nismo znali što sve imamo. Da, s ovakvim interesom kakav za nas vlada, otvara se definitivno i nova privredna grana.

Ali ima i ona druga strana, sve nas je ovo dočekalo pomalo nespremnima. Nismo ovakvu situaciju očekivali, pa nam nedostaje ugostiteljskih djelatnika. Imamo mi restorane, ali nema izučenih kuhara, konobara. Ipak, bit ćemo pozitivni, ova nova situacija može donijeti naše otvaranje svijetu, razvoj turističke ponude, nova radna mjesta – veli nam Ivana Pečnik Kastner, predsjednica Gradskog vijeća Delnica.

Stanje stvari je ovakvo, u proteklih mjesec dana u Agenciji Remax Centar nekretnina Rijeka odrađeno je 15-ak goranskih prodaja, od čega četiri nova vlasnika imanja dolaze iz Zadra, te jedan iz Splita.

Od Božice Jurković saznajemo da u deset godina od kada radi u agenciji nije primijetila ovakav interes klijenata za ovim krajem. Broj upita je doslovce utrostručen. Traži se sve, kućice, tradicionalne drvene, imanja, građevinska, poljoprivredna zemljišta. Nekada su, kaže, imali puno nekretnina, a malo kupaca. Sada je kupaca toliko da im nemaju više što ponuditi.

Kada uvide da agencije ne nude ono što traže, i da oglašena nekretnina odmah pronalazi novog vlasnika, kupci se okreću oglasima, traže preko poznatih, raspituju se na sve strane. Cijene su počele skakati u nebo.

– Nešto što je lani prolazilo za 50 do 80 tisuća eura, ove godine ispod sto ne možete naći. Mislim da su potres i korona bili okidači. Ljude je uhvatila želja za mirom, izolacijom, prirodom…

Neki klijenti su mi naveli da ih je strah držati novac na banci. Misle da će s prelaskom na euro izgubiti, i radije investiraju u kupnju nekretnine. Neki koji su stalno ovdje dolazili uočili su da je interes za rezerviranjem sve veći, pa su shvatili da je bolje kupiti svoju nekretninu. I na kraju krajeva možda i krenuti u turistički biznis. Jer gostiju je sve više – kaže Božica Jurković.

Cijelu vijest pročitajte na LINKU

DEMOS MEDIA