DRAMATIČNO U PULSKOM CENTRU ZA REHABILITACIJU: Jedan zaposlenik na 15 dana završio u zatvoru i pod istragom je zbog sumnje u spolno uznemiravanje osobe s intelektualnim oštećenjem!

DRAMATIČNO U PULSKOM CENTRU ZA REHABILITACIJU: Jedan zaposlenik na 15 dana završio u zatvoru i pod istragom je zbog sumnje u spolno uznemiravanje osobe s intelektualnim oštećenjem!

Autor: Robert FRANK i Marcello ROSANDA Javlja GLAS ISTRE

O tome da Centrom vladaju neki čudni odnosi govori podatak da nam je u pisanoj izjavi ravnateljica Katica Cvek rekla da je u tijeku natječaj na koji se i ona javila, kao i da još uvijek nitko nije izabran jer postupak nije dovršen, dok predsjednik Upravnog vijeća Sean Soldatić kaže da je “UV jednoglasno, nakon razgovora s 5 kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete natječaja, za ravnatelja izabralo Ivana Martinovića”. Upravno vijeće Centra za rehabilitaciju Pula, na čijem je čelu do 8. siječnja 2022. godine dugogodišnja ravnateljica Katica Cvek, za njenog je nasljednika izabralo svog člana, doktora medicine Ivana Martinovića. Iako se on zbog sukoba interesa izuzeo u procesu glasanja, već na prvi pogled njegova kandidatura i izbor otvaraju određene sumnje i dovode u pitanje legitimitet čitavog postupka. Nije potpuno jasno da li je uobičajeno i prihvatljivo da član Upravnog vijeća postaje ravnatelj. O tome da Centrom vladaju neki čudni odnosi govori podatak da nam je u pisanoj izjavi ravnateljica Katica Cvek rekla da je u tijeku natječaj na koji se i ona javila, kao i da još uvijek nitko nije izabran jer postupak nije dovršen, dok predsjednik Upravnog vijeća Sean Soldatić kaže da je “UV jednoglasno, nakon razgovora s 5 kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete natječaja, za ravnatelja izabralo Ivana Martinovića”. Nevjerojatno je da dvije ključne osobe Centra, ravnateljica i predsjednik UV-a, o istom događaju, izboru za ravnatelja, daju dijametralno suprotne izjave. Tko je ovdje u pravu i govori istinu, a tko laže i manipulira, tek će se vidjeti. Obzirom da po proceduri ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović može, ali i ne mora potvrditi kadrovski izbor Upravnog vijeća, preuranjeno je zaključiti kako je postupak izbora Ivana Martinovića za ravnatelja Centra za rehabilitaciju završen.

Bilo bi dobro kad bi izbor ravnatelja bio najveći problem Centra za rehabilitaciju kojem je primarni zadatak briga o osobama s intelektualnim oštećenjem. U pozadini ovog izbora, daleko od očiju javnosti, u Centru se posljednjih mjesec dana odvijala prava drama, prije svega zbog potpuno poremećenih međuljudskih odnosa unutar kolektiva.

Kulminacija sukoba dviju ili više frakcija dogodila se 15. studenog ove godine. Tada je, naime, jedan zaposlenik Centra, pod sumnjom da je počinio kazneno djelo spolnog uznemiravanja 45-godišnjeg štićenika te ustanove, nakon kriminalističkog istraživanja priveden u pritvorsku jedinicu PU Istarske, pa u istražni zatvor. U međuvremenu je taj zaposlenik Centra, nakon što su saslušani svjedoci i sve osobe koje su policija i Općinsko državno odvjetništvo smatrali relevantnim u provedenim izvidima, pušten na slobodu. Prema neslužbenim informacijama, uskoro će se donijeti odluka ili o odbačaju kaznene prijave protiv 52-godišnjeg zaposlenika Centra ili će se protiv njega podignuti optužnica.

I dalje, međutim, nisu poznate sve okolnosti oko anonimne kaznene prijave protiv tog zaposlenika koju su navodno podnijeli neki drugi zaposlenici smatrajući njegov odnos prema jednom štićeniku Centra krajnje neprihvatljivim. Najotvorenije se aludiralo na neki oblik seksualnog iskorištavanja koje se navodno odvijalo tijekom rehabilitacijskog druženja tog zaposlenika i jedne osobe s intelektualnim oštećenjem. U tom kontekstu, saznajemo iz neslužbenih izvora, pojavila se audio snimka na kojoj dvoje zaposlenika Centra kroz postavljanje pitanja pokušavaju doznati od osobe s intelektualnim oštećenjima da li je spolno uznemiravana. Kako je točno štićenik Centra reagirao na ta pitanja te da li je ta priča autentična i zasnovana na točnim činjenicama, možda već ovog tjedna moglo bi odlučiti Općinsko državno odvjetništvo kod kojeg se predmet trenutno nalazi. Cijeli je slučaj krajnje delikatan zbog ranjivosti te skupine koja dio vremena provodi u Centru za rehabilitaciju. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA