Vučiću se drma stolica pa bi malo ratovao: ‘Situacija u susjedstvu se komplicira. Uložit ćemo 50 posto više u naoružanje, a možda uvodimo i obvezni vojni rok‘

Vučiću se drma stolica pa bi malo ratovao: ‘Situacija u susjedstvu se komplicira. Uložit ćemo 50 posto više u naoružanje, a možda uvodimo i obvezni vojni rok‘

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić se ovih dana nalazi u posjetu okolici Niša, gdje je danas obilazio vojnu bazu u pratnji rukovodstva ministarstva obrane i vojnog vrha. Tamo je poručio da će ulaganje u vojsku, u koju je samo prošle godine usuo preko milijardu dolara, biti nastavljeno istim tempom. Tu poruku napisao je na Instagramu, na profilu imena ‘buducnostsrbijeav’, a ispod slike sastanka sa zapovjednicima Vojske Srbije. ‘Važni sastanci i razgovori o strategiji obrane Republike Srbije s rukovodstvom Ministarstva obrane i zapovjednim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu’, naveo je predsednik.

Vučić je istaknuo da se komplicira sigurnosna situacija u regiji i svijetu te da ‘prelamanje regionalnih sila’ nalaže Srbiji da ulaže u vojsku. ‘Ono što je važno, pod jedan, komplicira se sigurnosna situacija u cijelom svijetu, pod dva, komplicira se i u regiji i shodno tome Republika Srbija mora osnažiti vojne kapacitete kako bi vojska bila dovoljan odvraćajući faktor za svakog potencijalnog agresora. Ono što je predlog su ogromna ulaganja u narednom petogodišnjem planu’, smatra Vučić.

Najavio je i da će to ulaganje biti još pojačano i to za nekih 50 posto. ‘Na godišnjem nivou ćemo uložiti 500 milijuna eura više nego ranije. Spremni smo dodatno motivirati ljude kako bi služili vojsku. Dugoročna politika Srbije je očuvanje neutralnosti. Također, želimo dostići određeni nivo opremljenosti. Uskoro očekujemo dolazak raketnog sistema ‘Kornet’ iz Rusije, ali i druga pojačanja’, poručio je.

Najavio je i izmenu nekih strateških dokumenata na način da se, kroz idućih par godina, dosegne zacrtani nivo vojne snage. ‘Što to znači? To podrazumijeva na kojem nivou snage Vojske Srbije ćemo moći biti zadovoljni. Očekujemo značajna pojačanja u opremi i naoružanju u 2022. godini, a strahovita pojačanja bi mogla stići od 2023. do 2025. godine. Pojačanja se odnose na lovačko-bombardersko zrakoplovstvo, i artiljeriju’, – precizirao je Vučić.

Nije propustio podcrtati tri ‘osnovna pitanja’ koja obećava riješiti, a to su ‘postizanje sigurnosti granica zemlje, sigurnost svih građana kroz energetsku neovisnost i dovoljno vode i hrane za budućnost’. Potom je obavijestio da još nema odluke o uvođenju obaveznog vojnog roka. ‘Nemamo odluku, zato što ima više otvorenih pitanja. Za vojsku bi bilo spasonosno kada bismo to mogli uraditi. Ne možemo prihvatiti ni 20.000 vojnika, kapaciteti idu do 10.000, koga ćete osloboditi, koliko će to koštati? U svakom slučaju, osnažit ćemo našu vojsku, jer ona mora imati još 5.000 vojnika, da bismo mogli popuniti kapacitete. Kupujemo nove strojeve, ali netko mora upravljati njima. Imamo pilote helikoptera, ali nam nedostaju piloti aviona’, izvjestio je Vučić.

Predsjednik Srbije se potom osvrnuo na cijenu plina i objasnio je da je ona zapravo mnogo veća od one koje Srbija trenutno plaća i proreknuo veliki krize u svijetu, regiji i Europi. ‘Ne želim vam ni pričati o cijeni plina na današnjoj burzi. Mi imamo ograničene količine koje uzimamo po ugovoru od 270 dolara. Međutim, kada bude potrebe za većom kubikažom, morat ćemo ga nabavljati i plaćati po većoj cijeni, bez obzira na bolju situaciju od drugih’, rekao je pa nastavio: ‘Mnogo problema, ali ono što mogu kazati je da je naša vojska danas mnogo snažnija nego što je bila’, piše Blic.

Na pitanje kako će vlast reagirati u slučaju današnjih najavljenih protesta, rekao je da nije važno koliko će građana biti na ulicama. ‘Sve što su tražili, ispunili smo. I one zahtjeve koji su bili opravdani i oni koji su bili hir. Nije važno koliko će ljudi biti i nisam ni zainteresiran govorti o tome. Narod će reći svoje 3. travnja. Imam problem s tim kada se narodu čini da postoji nebriga o našoj zemlji. Sad su vidili da brinemo, da rješavamo probleme’, zaključio je Vučić. Piše SLOBODNA DALMACIJA