Suvag, prekrasna hrvatska priča koja traje 60 godina

Suvag, prekrasna hrvatska priča koja traje 60 godina

Ove godine obilježava se 60 godina rada i postojanja centra SUVAG, danas Poliklinike koja djeluje kao ustanova za rehabilitaciju i edukaciju osoba oštećena sluha i govora po verbotonalnoj metodi akademika Petra Guberine, njezina utemeljitelja. 

– Suvag je jedna divna hrvatska priča koja traje već 60 godina i ima svijetlu budućnost., kaže izv. prof. Katarina Pavičić Dokoza ravnateljica Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG Zagreb. Javlja HRTV

Priča poliklinike SUVAG kreće još krajem 30-ih godina prošlog stoljeća, kada je akademik Guberina doktorirao na temu logističke i stilističke važnosti složenih rečenica.

Vizija Petra Guberine

– Tada on već shvaća važnost ritma, intonacija i afektivnosti u govoru i stvara puno stvari koje su prethodile onome što imamo danas. Rekla bih da za viziju koju je on imao, dan-danas još ne postoji tehnologija koja to teoretski dokazuje, ali mi to vidimo u praksi svakog dana, kaže Pavičić Dokoza.

Do 1994. djeluje pod nazivom Centar SUVAG za rehabilitaciju slušanja i govora, a 1994. postaje vlasništvo Grada Zagreba i od tada djeluje pod nazivom Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG. U počecima djelovanja bilo je 28 djelatnika, a danas ih je 307.

Danas SUVAG djeluje kao jedinstvena zdravstvena ustanova na prostoru Republike Hrvatske u kojoj se provodi dijagnostika svih poremećaja vezanih uz govorno-jezični i komunikacijski razvoj kao i oštećenja sluha, rehabilitacija slušanja i govora, odgoj i obrazovanje djece oštećena sluha i/ili govora, uče strani jezici, rade znanstveno-istraživački projekti i obrazuju verbotonalni stručnjaci u Hrvatskoj i inozemstvu.

Vremenom će trebati više ljudstva i prostora

Najveći broj korisnika – njih skoro 80 posto – su djeca, iako taj broj s godinama pada s obzirom da je sve veći broj i odraslih osoba kojima trebaju usluge poliklinike.

– Imamo dvije skupine pacijenata koje se šire – jedna su odrasli pacijenti iznad 60 godina, a druga su djeca niže kronološke dobi. To su dvije goruće skupine koje će s vremenom zahtijevati još više ljudskih resursa i prostora, smatra Pavičić Dokoza.

Opasnost od štetnog utjecaja tehnologije na razvoj govora

U današnje vrijeme kad je tehnologija svugdje oko nas postavlja se pitanje štetnog utjecaja na djecu i njihov razvoj govora. Pavičić Dokoza ističe kako ne možemo živjeti u svijetu kao da tehnologija ne postoji, ali da ju treba pametno koristiti.

– To je budućnost i s njom ćemo živjeti, ali treba znati naći neku granicu – ne mogu nam djeca biti po cijele dane pred televizijom, koristiti mobitele i u njima naći svu zadovoljštinu koju bi trebali naći u nekim drugim aktivnostima. S druge strane, misao se stvara u govoru i razgovori su nešto što nas razvija, što stvara nove ideje i produbljuje našu vlastitu misao i razvija kritičnost prema nama samima i drugima – i to je ono što moramo poticati kod djece, ističe Pavičić Dokoza koja je zajedno sa suradnicima pretočila znanje u knjigu „Verbotonalni razgovori“.

Programima dijagnostike i rehabilitacije obuhvaćeno je dnevno više od 1000 osoba, a u sklopu kompleksne rehabilitacije, u SUVAG-u dnevno boravi oko 500 djece predškolske i školske dobi koja, uz rehabilitaciju slušanja i/ili govora, usvajaju i odgovarajuće odgojno-obrazovne sadržaje kako bi se pripremili za uključivanje u redovni sustav odgoja i obrazovanja. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA