Prosvjed pred Skupštinom: Tomašević se ponaša kao stečajni upravitelj…

Prosvjed pred Skupštinom: Tomašević se ponaša kao stečajni upravitelj…

Održava se šesta sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Ispred Gradske skupštine i danas prosvjeduju roditelji-odgojitelja zbog najave modificiranja te mjere o kojoj će se danas raspravljati na sjednici.

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine danas se raspravlja o proračunu za iduću godinu koji iznosi 15,12 milijardi kuna – odnosno, 1,1 milijardu više nego za 2021. godinu. Javlja N1

Uštede su planirane na plaćama u Gradu, prodaji gradskih prostora, ali i na mjeri roditelj-odgojitelj, što je izazvalo političke prijepore i prosvjede roditelja, koji su se i danas okupili ispred Skupštine.

Na taj je prijedlog najavljeno mnogo amandmana.

Osam amandmana ulažu zastupnici Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić 365 uz poruku kako je odluka o ukidanju mjere roditelj odgojitelj ishitrena.

Predsjednik Skupštine Joško Klisović potvrdio je da će SDP odluku podržati, ali da će amandmanom tražiti kompenziranje mjere.

“Prijedlog smanjenja stavke u Proračunu za mjeru roditelj odgojitelj temelji se na mnogim njihovim netočnim podacima, a amandman koalicijskog partera u vlasti, SDP-a, niti približno ne bi sanirao negativne posljedice štete koju bi izmjena Odluke o mjeri koja vodi prema drastičnom smanjenju opsega prava odnosno prema  ukidanju, nanijela za 5793 korisnika koji brinu o oko 20000 djece, od toga o oko 6000 njih vrtićke dobi. Pozivamo vas da uz nas na prosvjedu pratite tijek sjednice – izglasavanje Dnevnog reda, rasprave oko prijedloga Proračuna i izmjene Odluke o roditeljima odgojiteljima, te glasanje o istima”, pozvali su iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO).

“Neki će postati socijalni slučajevi”

Jedan od roditelja koji je došao na prosvjed za N1 je rekao:

“Mislim da će gradonačelnik provesti što je najavio. Mi mislimo da način na koji to radi, bez javnog dijaloga, mislimo da to nije u redu. Neki će postati socijalni slučajevi. Sramotno. Ponaša se kao stečajni upravitelj grada a ne gradonačelnik”, rekao je.