ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „RAZVOJ ZDRAVSTVENE USLUGE USMJERENE PACIJENTU”

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „RAZVOJ ZDRAVSTVENE USLUGE USMJERENE PACIJENTU”

Završna konferencija projekta „Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu” održana je danas u Velikoj vijećnici Županijske uprave. Korisnik ovog Projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno, Operativnog programa konkurentnost i kohezija je Brodsko-posavska županija dok su partneri u projektu Dom zdravlja Slavonski Brod i Dom zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ Nova Gradiška. Projekt je pripremao Centar za razvoj Brodsko-posavske županije, a zatim i pružao tehničku potporu u provedbi.

Svrha ovog projekta bilo je poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini u izoliranim i depriviranim područjima Brodsko-posavske županije te smanjenje upućivanja pacijenata u bolnički zdravstveni sustav. Projektom su opremljene ordinacije obiteljske medicine, a nabavljena oprema omogućit će specijalističke preglede na području kardiologije, stomatologije i oftalmologije te specifične ultrazvučne preglede. Nadalje, projektom je dograđen odjel pedijatrije Doma zdravlja Slavonski Brod i rekonstruirani su zdravstveni objekti Doma zdravlja dr. Andrija Štampar u Davoru, Okučanima i Starom Petrovom Selu.U nazočnosti zamjenika župana Brodsko-posavske županije Marka Šimića, ravnateljice Doma zdravlja Slavonski Brod Lidije Grčić, ravnatelja novogradiškog Doma zdravlja Marijana Šapine, ravnateljice Centra za razvoj BPŽ Mirele Brechelmacher, privremenog pročelnika UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Branka Sabe te predstavnika SAFU-a, predstavljene su sve provedene aktivnosti i rezultati projekta.

O detaljima samog Projekta sudionicima današnje konferencije i predstavnicima medija nešto više rekao je zamjenik župana Marko Šimić: “Završna konferencija projekta “Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu“ označava kraj provedbe velikog i korisnog projekta za poboljšanje kvalitete života stanovnika Brodsko-posavske županije. Završetak ovog projekta pozitivna je vijest koja vraća optimizam u ovim izazovnim vremenima pandemije COVID-19, moguće provesti projekt u zdravstvu koji poboljšava zdravstvene usluge i smanjuje opterećenje na bolnički sustav, a nije direktno vezan uz COVID-19 situaciju. Projektom su provedene aktivnosti izvođenja infrastrukturnih radova, nabavke medicinske opreme te edukacije liječnika za ultrazvučne postupke, odnosno, uređeni su zdravstveni objekti u Okučanima, Starom Petrovom Selu i Davoru u vrijednosti 568.000 kuna Dograđena je zgrada slavonskobrodske pedijatrije pri Domu zdravlja vrijednosti više od 9,73 milijuna kuna. Nabavljena je medicinska oprema vrijedna više od 6 milijuna kuna za rad domova zdravlja i 21 koncesionara s čitavog područja Županije te su educirani liječnici domova zdravlja za ultrazvučne postupke.”-kazao je Šimić te dodao kako je provedbom ovog hvale vrijednog projekta osigurana mogućnost pacijentima da specijalističke preglede na području kardiologije, stomatologije i oftalmologije mogu uspješno i kvalitetno obaviti u Domu zdravlja čime je smanjeno opterećenje na bolnice u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški. Također je osjetno poboljšan pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini u izoliranim i depriviranim područjima županije.

“Smatram kako smo dogradnjom odjela pedijatrije Doma zdravlja u Slavonskom Brodu i rekonstrukcijom zdravstvenih objekata Doma zdravlja “Dr. Andrija Štampar” u Davoru, Okučanima i Starom Petrovom Selu dobili uvijete za primarnu medicinu 21. stoljeća. To su sada dugoročna rješenja s kojima možemo biti zadovoljni a nastojat ćemo i u budućim projektima voditi se ovakvim sjajnim primjerima. Početna ukupna vrijednost Projekta 11.850.000,00 kuna dok je iznos EU potpore više od 10 milijuna kuna, odnosno, 85% sufinancirano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Planirano razdoblje provedbe Projekta bilo je 24 mjeseca, no zbog zahtjevnosti projekta i izazova povezanih s pandemijom došlo je do promjena u razdoblju provedbe kao i ukupne vrijednosti Projekta. Razdoblje provedbe projekta produžilo se do prosinca, a ukupna vrijednost Projekta povećana je na nešto više od 17 milijuna kuna. Međutim, važnost ovog Projekta za zdravlje stanovnika naše županije je iznimna, kao što je bitna i vrhunska kvaliteta izvedenih radova koja jamči dugoročnost tako da smo osigurali rješenja da se projekt provede do kraja. Posebno sam ponosan na činjenicu da je projekt uključiv za osjetljive skupine društva. U sklopu provedbe projekta održane su edukacijske radionice za roditelje romske djece s ciljem bolje pripreme djece za odlazak liječniku te edukacije djelatnika domova zdravlja za rad s djecom s intelektualnim teškoćama. Nadalje u zdravstvenom objektu u Davoru riješen je problem pristupačnosti osoba s invaliditetom ugradnjom koso podizne platforme na ulazu u objekt. Isto tako i u dograđenom dijelu Doma zdravlja Slavonski Brod izgrađena je rampa za osobe s invaliditetom. U sklopu svakog doma zdravlja uređen je kutak za dojilje, a web stranice prilagođene su slijepim i slabovidnim osobama. Zapravo su sve skupine društva u ovom Projektu dobile nekakav benefit od onih najmlađih pacijenata do najstarijih i slabo pokretnih.”- kazao je Šimić te zahvalio partnerima u projektu na kvalitetnoj suradnji kao i svima onima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji od djelatnika Županije, zdravstvenih ustanova, općina i CTR-a.