SDP – stranka prošlosti

SDP – stranka prošlosti

PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ . Objavljuje GLAS ISTRE. Novi predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, inače profesor radnog prava na Pravnom fakultetu, svojom je pobjedničkom retorikom nakon izbora za šefa raspuštene partijske organizacije pokazao koliko ta stranka još uvijek živi u prošlosti. Njegove najsnažnije političke poruke za birače SDP-a glase: treba vratiti Trg maršala Tita i imenovati Ulicu Aleksandre Zec. Svakako da treba, i maršal pobjedničke partizanske vojske koja je oslobodila Zagreb 1945. godine i nevina žrtva paraustaških postrojbi iz 1991. godine trebaju ostati u javnoj memoriji da ih se ne bi zaboravilo, odnosno da se povijest ne bi ponovila. Ali, tema o imenovanju maršalova trga i još više o imenovanju Ulice Aleksandre Zec podijelit će javnost u čitavoj zemlji, dignuti desnicu na zadnje noge i u javnost ubaciti kosture iz ormara koji čekaju spremni za svjetonazorne ratove. Od predsjednika navodno najveće organizacije partije u zemlji – pitanje je koliko se članova iznova upisalo – očekivalo sve osim izazivanja ideoloških ratova u trenutku kada su oni doista posve nepotrebni. Napokon, odluku o imenovanjima donijet će Možemo!, stranka koja drži Zagreb, a u toj vlasti jednu protokolarnu fotelju drži SDP i od njihovog predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića do sada nismo čuli niti jedan suvisli prijedlog.

Viktor Gotovac, zagrebački pobjednik u redovima SDP-a, možda bi mogao pomoći da 700 radnika Zagrebačkog holdinga ne dobije otkaz – što želi Možemo! jer tako može – pa im kao stručnjak za radno pravo dati odgovarajuće savjete, zajedno sa zahtjevima koalicijskim partnerima da ne bacaju ljude na ulicu.

Pobjednik Viktor možda bi mogao najaviti SDP-ove demografske mjere za Zagreb, zelenu politiku, ocijeniti ide li novac za kulturu na prava mjesta i tome slično. Povratak na druga Tita svakako je simpatičan djelu birača starijih od 60 godina, pri čemu nije nevažno što SDP ima najstarije biračko tijelo od svih stranaka. Imenovanje Ulice Aleksandre Zec, djevojčice od 12 godine koju su na Sljemenu ubili pripadnici esktremne desnice jer je Srpkinja, hrvatska je nacionalna sramota koja se ne zaboravlja, ali teško će je „zakrpati“ Gotovac. Pa i imenovanje ulice po jednom rokeru, Milanu Mladenoviću, u Zagrebu je jedva prošlo.

Viktor Gotovac dokazao je svojim prvim istupima da je SDP stranka dvadesetog stoljeća. Opterećeni su Josipom Brozom kao pravni slijednik SKH/SKJ, žele ispravljati zločine iz doba Domovinskog rata koje nisu počinili, dok sami unutar vlastitih redova vladaju principom demokratskog centralizma. U toj povijesnoj dijalektici očito nema mjesta za teme suvremene ljevice, poput direktne demokracije ili sudjelovanja radnika u upravljanju poduzećima.

Zbog toga Možemo! osvaja glasove koje je dobivao SDP, a uzimat će ih i nova stranka kada je i ako osnuje postojeći Klub socijaldemokrata u Hrvatskom saboru. SDP je stranka prošlosti koja se ne treba zavaravati da je pred njom budućnost. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA