Čini se da glavna državna odvjetnica u saboru nije govorila istinu o Žalac…

Čini se da glavna državna odvjetnica u saboru nije govorila istinu o Žalac…

ZLATA HRVOJ-ŠIPEK, glavna državna odvjetnica, navodno je bila nazočna na sastanku u lipnju prošle godine na kojem se raspravljalo o slučaju Gabrijele Žalac, odnosno o aferi Softver. Kako donosi Jutarnji list, pozivajući se na neimenovane izvore unutar DORH-a, na tom je sastanku donesen zaključak da nema dovoljno elemenata za otvaranje istrage protiv Žalac. Na tom sastanku bili su i Vanja Marušić, šefica USKOK-a, te Darko Klier, voditelj kaznenog odjela DORH-a. Iz DORH-a za sada ne žele potvrditi, a ni demantirati tu informaciju.

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije u mogućnosti odgovoriti na postavljena pitanja budući da je u tijeku nadzor radi utvrđivanja relevantnih činjenica vezano za postupanje državnog odvjetništva. Javnost će biti pravovremeno obaviještena o utvrđenim činjenicama i rezultatima nadzora po njegovu okončanju”, rečeno nam je iz DORH-a kada smo ih upitali za detalje spornog sastanka.

To je suprotno od onog što je Hrvoj Šipek pričala u saboru

Ova informacija o sastanku u suprotnosti je s onim što je o tom predmetu u petak pred Odborom za pravosuđe govorila Hrvoj-Šipek, braneći se kako nije znala za detalje afere Softver jer je to bilo prije nego što je stupila na dužnost glavne državne odvjetnice u svibnju prošle godine. Piše index.hr

Točnije, zastupnik Mosta Nikola Grmoja na Odboru je naglasio kako je na stol glavne državne odvjetnice u srpnju te godine stiglo izvješće o slučaju Žalac i da je bila informirana, ali ništa nije poduzela. Hrvoj-Šipek mu je tada uzvratila kako to izvješće nije vidjela te da je riječ o jednom ponovljenom izvješću iz veljače.

“U DORH-u postoji podjela rada i specijalizacija i nemoguće je da glavni državni odvjetnik zna i vidi i ima svaki predmet pod svojom kontrolom i kompletan uvid u njega, već se oslanja na suradnike”, opravdavala se tužiteljica, dodajući da su svi sporni predmeti započeli prije njenog stupanja na dužnost u DORH-u. No informacije iz DORH-a tvrde drugačije jer čini se da je Hrvoj-Šipek bila upućena u cijeli slučaj.

DORH i USKOK opterećeni aferama

Podsjetimo, pad povjerenja u USKOK, ali i DORH, došao je nakon niza afera u predmetima u kojima ništa nije nađeno – od afere Borg pa do Gabrijele Žalac, bivše ministrice u vladi Andreja Plenkovića i aktualne članice Predsjedništva vladajuće stranke HDZ-a. Tu su, naravno, i slučaj odbacivanja afere “A kaj bi ti štel biti?”, fijasko optužnice protiv Ivice Todorića, kao i mnogi drugi.

Za odmotavanje afera koje bi mogle dovesti do smjene Hrvoj-Šipek i ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić najviše je zaslužan medijski istup europske tužiteljice Tamare Laptoš, bivše ravnateljice USKOK-a, koja je više puta naglasila da USKOK nije radio na slučaju Gabrijele Žalac kada ga je njen ured preuzeo.

To je bilo suprotno od priopćenja USKOK-a nekoliko dana ranije. Na zajedničkoj presici šefice DORH-a Zlate Hrvoj-Šipek i Marušić postalo je jasno da o slučaju Žalac nisu izvijestile europske institucije iako su trebale. Činjenica ostaje da USKOK nije otvorio istragu protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac, nego je to učinio Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), a zbog toga bi trebalo biti smjena na čelu USKOK-a, ali i DORH-a.