SANJA MUSIĆ MILANOVIĆ ZA STORY OTKRILA JE LI TEŠKO BITI PRVA DAMA: ‘Sve moje životne uloge me vesele’

SANJA MUSIĆ MILANOVIĆ ZA STORY OTKRILA JE LI TEŠKO BITI PRVA DAMA: ‘Sve moje životne uloge me vesele’

Prva dama Republike Hrvatske, Sanja Musić Milanović, odgovorila nam je na pitanja o borbi protiv nasilja nad ženama, smatra li da su žene u današnjem društvu ravnopravne s muškarcima, je li teško biti prva dama Hrvatske. Vijest donosi STORY

Prva dama Hrvatske, Sanja Musić Milanović, uporna je i uspješna žena. Ona je supruga predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića. Na njezino životno iskustvo i karijeru malo tko može ostati ravnodušan.

Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završila je međunarodni poslijediplomski studij ‘Master in Public Health Methodology’, gdje je stekla zvanje magistra znanosti. Doktorirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu ‘Demografske, bihevioralne i socio-ekonomske odrednice debljine odraslih u Hrvatskoj’. U svojem profesionalnom radu bavi se epidemiologijom i promicanjem zdravlja.  Profesorica je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica je Službe za promicanje zdravlja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Referentnog centra ministarstva zdravstva za promicanje zdravlja.

Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Za Story.hr Sanja Musić Milanović odgovorila je na pitanja o borbi protiv nasilja nad ženama, smatra li da su žene u današnjem društvu ravnopravne s muškarcima, kako komentira što se novinarka Hadley Gamble odjenula izazovno ispred predsjednika Rusije te je li teško biti prva dama Hrvatske.

Story: Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Kako biste Vi komentirali ovu temu?

Tema suzbijanja nasilja nad ženama je nešto o čemu trebamo govoriti i čime se trebamo baviti svakodnevno, i izvan prigodnih obilježavanja, jer se radi o društvenom problemu koji se ne odnosi samo na žene nego i na društvo kao cjelinu. Društvo treba prepoznati svaki oblik nasilja nad ženama kao tešku povredu temeljnih ljudskih prava i dostojanstva. U skladu sa svojim dosadašnjim radom, kao liječnica i sveučilišna profesorica, zalažem se za prevenciju još u najranijoj fazi, stvaranjem okruženja koja jamče ravnopravno ostvarivanje ljudskih prava i to promicanjem nenasilja i jednakosti spolova općenito u javnom i društvenom diskursu, a pogotovo u području obrazovanja, sporta i kulture. Ne smijemo zaboraviti da diskriminacija, odnosno nasilje, nije izbor pojedinca, nego je rezultat okruženja u kojem se nalazi.

Story: Vi ste vrlo hrabra, uporna i uspješna žena. Prije svega ste majka, liječnica, sveučilišna profesorica i supruga. Svakodnevno djelujete na raznim životnim poljima. Otkrijte nam je li ponekad teško biti Sanja Musić Milanović?

Nije. Volim svoj posao i vjerujem da ta razina posvećenosti uvijek rezultira uspjehom. Veliko mi je zadovoljstvo kada vidim koliko su mladim ljudima s kojima radim, studentice i studenti, vrijedni i angažirani. Sretna sam zbog njihovih uspjeha i smatram da ulaganje u obrazovanje i znanje mladih treba biti naš prioritet. Bavim se i promicanjem zdravlja, o kojem ljudi često ne promišljaju dok god ga ne izgube. Mislim da mi moja trenutna uloga supruge predsjednika pomaže u promicanju očuvanja zdravlja naših ljudi. Istina je da mi često nedostaje sati u danu za sve što bih željela napraviti, ali to je tako jer me sve moje životne uloge vesele. Cijelu vijest pročitajte na LINKU

DEMOS MEDIA