Tomašević: ‘Advent je jedino drugačiji po sustava dodjele kućica. Žičara? Nadam se da ćemo ove zime s njom na Sljeme, ali…’

Tomašević: ‘Advent je jedino drugačiji po sustava dodjele kućica. Žičara? Nadam se da ćemo ove zime s njom na Sljeme, ali…’


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u RTL-u Danas govorio je o prvom Adventu u njegovom mandatu, prosvjedima i drugim problemima s kojima se suočava. 

Tomašević je kazao kako ne smatra da će ove godine Advent biti manji i skromniji, već da će biti manji po pitanju broja kućica. 

“Ovo je pandemijski Advent. Podsjetit ću da prošle godine nije bilo nijedne kućice, a sad će ih biti tri puta manje nego u godini prije pandemije. Borimo se da imamo nekakav Advent. S druge strane manje je kućica, ali je puno programa. Proširili smo lokacije i Advent je na njih petnaestak lokacija. Imamo bogat program s više od 120 koncerata, ali moramo biti fleksibilni i prilagođavati se mjerama”, kazao je Tomašević.

Kazao i kako je u Adventu drugačiji sustav kako su se dodjeljivale kućice. 

“To je prije bilo sporno, time su se bavili DORH i USKOK. U tom smislu su se tu pokazale itekako velike financijske razlike. Bio je nekoliko puta veći prihod s puno manje kućica nego što ih je bilo u onoj pandemijskoj godini”, kazao je.

Tomašević je kazao i da je zagrebački Advent poznat u Europi te da nije bilo govora da se s njim ne nastavi već da se on unaprijedi. 

Komentirao je i novi prosvjed roditelja odgojitelja ispred Uprave koji ne odustaju od svojih zahtjeva. 

“Imali smo sastanak ovaj tjedan, čuli smo njihovu stranu priče, oni našu. Javno savjetovanje je u tijeku. Zadnjih pet godina je bilo izdvajano samo 23 milijuna kuna u prosjeku godišnje za gradnju novih, adaptaciju starih i dogradnju vrtića, svih ukupno. Mi smo to digli ove godine na 67 milijuna kuna i dignut ćemo znatno više u 2023. i 2024.”, tvrdi Tomašević.

Na pitanje čeka li Zagrepčane poskupljenje komunalija i prijevoza u 2022., Tomašević je opet ponovio kako su u Gradskoj upravi zatekli tešku financijsku situaciju te da gledaju kako da građani za svoj novac dobiju kvalitetne i javne komunalne usluge. 

Na pitanje o rezanju božićnica za radnike Holdinga, zbog čega Sindikati negoduju, Tomašević je kazao da bi to ostavio Upravi i Sindikatu koji vode razgovore o tome. 

“Ključnije je gdje postoji slaganje s većim dijelom Sindikata, a to je da mora doći do korekcije broja zaposlenih”, kazao je. 

Na kraju je Tomašević komentirao i što će biti sa žičarom te hoće li se njome ove zime moći na Sljeme.

“Nadam se da hoće. Dolazi sezona skijanja, manifestacija na Sljemenu i krajnje je vrijeme da se to riješi. Iskustvo me naučilo da nema smisla govoriti rok jer svatko tko je rekao kad će se žičara otvoriti svatko je promašio”, kazao je Tomašević.